Η αυστηρή κριτική που δέχτηκε για τα σχόλια του ως προς τα οικονομικά συμφέροντα τη χώρας και τη σχέση τους με τους διεθνείς στρατιωτικούς ελιγμούς της, οδήγησαν σε παραίτηση τον γερμανό Πρόεδρο νωρίτερα τη Δευτέρα και προκάλεσαν ακόμη έναν μπελά στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel).
Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ (Horst Koehler) που εγκαταστάθηκε στην προεδρία από την Μέρκελ το 2004, υπέβαλε την άμεση παραίτηση του κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της δεύτερης θητείας του.
Τα καθήκοντα του θα αναλάβει προσωρινά ο νυν πρόεδρος της Άνω Βουλής και μέλος της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών, Δήμαρχος της Βρέμης, Τζενς Μπέρσεν, ενώ ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί μέσα σε 30 μέρες.
Τώρα, οι γερμανοί πολιτικοί πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα για τον αντικαταστάτη του Κέλερ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές του προϋπολογισμού δεδομένης της κρίσης που έχει χτυπήσει την ευρωζώνη.
Χαρακτηριστικά, η Μέρκελ,...
η οποία δίνει σκληρή μάχη για να συγκρατήσει την πτώση της δημοτικότητας της, ματαίωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Ιταλία, όπου θα παρακολουθούσε την προετοιμασία της Εθνικής Γερμανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Η παραίτηση του Κέλερ, έρχεται μια εβδομάδα αργότερα από μια ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει μετά την επίσκεψη του στα γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, η οποία προκάλεσε θύελλα αρνητικών σχολίων.
Για μια χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές, όπως η Γερμανία η στρατιωτική εμπλοκή μπορεί να είναι "απαραίτητη... με στόχο να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας, όπως για παράδειγμα την ελεύθερη διέλευση του εμπορίου", είπε ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.
Παρότι στη συνέχεια το ιδιαίτερο γραφείο του τον δικαιολόγησε, λέγοντας ότι αναφερόταν στις περιπολίες εναντίον των πειρατών στα παράλια της Σομαλίας, οι περισσότεροι συνέδεσαν τα λεγόμενα του με την απεχθή γερμανική αποστολή στο Αφγανιστάν. Δεδομένου της βεβαρημένης ιστορίας της χώρας ως προς τη στρατιωτικές επεμβάσεις, ο γερμανικός λαός νιώθει άβολα για την εμπλοκή του σε υποθέσεις στο εξωτερικό κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την τελευταία αποστολή στο Αφγανιστάν.
Η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Κέλερ, που είναι μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, να ανακαλέσει τα σχόλια του και τον κατηγόρησαν ότι καταστρέφει την λαϊκή συναίνεση για τις γερμανικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.
"Μετανιώνω που τα σχόλια μου πάνω σε ένα σημαντικό και δύσκολο ερώτημα για το έθνος μας κατάφεραν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις", δήλωσε με δυσαρεστημένο ύφος ο 67χρονος Κέλερ στους δημοσιογράφους, ενώ εξέφρασε τα παράπονα του ότι κάποιοι υπαινίχθηκαν πως υποστηρίζει "αποστολές που δεν καλύπτονται από το σύνταγμα".
"Αυτά τα σχόλια δεν έχουν καμιά βάση, ενώ στερούνται του απαραίτητου σεβασμού για το προεδρικό αξίωμα", είπε έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο του, Εύα Λουίζ: "Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τη Γερμανία ως ομοσπονδιακός πρόεδρος", πρόσθεσε πριν αποχωρήσει χωρίς να δεχτείς ερωτήσεις.
Μέχρι πρότινος, ο Κέλερ απολάμβανε αυξημένη δημοτικότητα, παρότι ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πολιτικό "χαμηλών τόνων". Κι ενώ τα σχόλια του για τις στρατιωτικές παρεμβάσεις δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, ήρθαν σε αντίθεση με τον παραδοσιακό ρόλο του προέδρου της χώρας, ο οποίος οφείλει να είναι υπεράνω πολιτικής και να λειτουργεί ως πρότυπο ηθικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου