Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Συντάξεις-Μισθοί: έρχονται προσφυγές κατά των περικοπών

Ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις ενδείξεις ότι επίκεινται προσφυγές κατά της συνταγματικότητας των περικοπών που επιβλήθηκαν στους μισθούς  των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις (σημ. typhoon: κυρίως στα δώρα, λόγω άνισης μεταχείρισης εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα).

Σε κίνδυνο τίθεται και η επιβολή εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις, καθώς το 2004 είχε κριθεί αντισυνταγματική.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», τις ρυθμίσεις εξετάζουν οι τόσο οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους  όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο κατόπιν αιτήσεων του Γενικού Λογιστηρίου, προκειμένου να εξακριβωθεί η συνταγματικότητά τους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επισήμως δεν υπάρχει ερώτηση για τη συνταγματικότητα των περικοπών που έχουν επιβληθεί στα δώρα και στα επιδόματα εορτών και αδείας, καθώς έγκυροι νομικοί θεωρούν βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα στο μέλλον θα κριθούν αντισυνταγματικά και η τότε κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει τεράστια ποσά στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

Γίνεται ευνόητο ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε κατάσταση “νευρικής κρίσης” στην περίπτωση που αναγκαστεί να επιστρέψει τους μισθούς και τις συντάξεις που έχει περικόψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: