Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Περαιτέρω πτώση «βλέπουν» οι διαχειριστές για ΧΑ. Δεν έχουν ακόμα πειστεί για τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης.


Ιδιαίτερα απαισιόδοξες απόψεις εκφράζουν κορυφαίες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων για τις προοπτικές του ΧΑ, σε δημοσίευμα του Bloomberg, χαρακτηρίζοντας σημείο-κλειδί τη μείωση του ελλείμματος.

Η εταιρία Renaissance Asset Management αναμένει περαιτέρω πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριοπέραν του 30% που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Όμως αυτή η πτώση, η οποία θα οδηγήσει στο P/E στο 8,6 θα είναι «άνευ σημασίας» εάν δεν υπάρξει μείωση του ελλείμματος, προσθέτει με τη σειρά της η Swisscanto Asset Management.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2009 έως και σήμερα...
έχουν «χαθεί» περί των 70 δισ. δολαρίων από την αξία των ελληνικών μετοχών. Οι μετοχές των ΟΤΕ και Τιτάν έχουν υποχωρήσει κατά 18% από την ημέρα που η ευρωζώνη ανακοίνωσε το «πακέτο στήριξης» των 750 δισ. ευρώ.

«Η αντίληψη μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μία επικίνδυνη αγορά», τονίζει ο κ. Ben Hauzenberger, διαχειριστής κεφαλαίων της Swisscanto με υπό διαχείριση κεφάλαια 53 δισ. δολαρίων. 

Το γεγονός ότι το P/E του ΧΑ είναι 33% φορές χαμηλότερο από το αντίστοιχοι του MSCI World δεν κατορθώνει να προσελκύσει τους επενδυτές, καθώς «εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για το κατά πόσο η κυβέρνηση Παπανδρέου θα επιτύχει τους στόχους της και θα αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας», υποστηρίζει ο κ. Colin McLean, διαχειριστής κεφαλαίων 650 εκατ. στερλινών για λογαριασμό της SVM Asset Management.

«Δεν έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα και δεν θα αποκτήσουμε», προσθέτει ο κ. Adrian Harris, διαχειριστής κεφαλαίων 1,5 δισ. δολαρίων για την Renaissance Asset Management, υποστηρίζοντας ότι «θα φθάσει κάποια στιγμή που θα είναι ελκυστικές, αλλά δεν είναι ακόμη και με δεδομένο το ρίσκο που «κουβαλούν». Υπάρχει ο φόβος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: