Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Αθώοι οι έξι της ΔΕΚΑ για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου

Αθωώθηκαν με ομόφωνη απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα πρώην μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Η κατηγορία, που είχε απαγγελθεί σε βάρος του πρώην προέδρου και πέντε πρώην μέλών του ΔΣ της ΔΕΚΑ, αφορούσε το διάστημα 9 Μαρτίου με 10 Απριλίου 2000 κατά το οποίο προέβησαν σε μαζικές αγορές μετοχών με σκοπό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την άνοδο του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ ενόψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα ζημία του Δημοσίου.

Το δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ότι από την όλη διαδικασία δεν προέκυψε ούτε ελάτωση της δημόσιας περιουσίας, ούτε δόλος των κατηγορουμένων με στόχο να αυξήσουν την δική τους περιουσία ή άλλων. 

Στην απόφαση επισημαίνεται...
επιπλέον ότι από τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΚΑ παραχωρείται στο ΔΣ της, η αρμοδιότητα να αξιοποιεί και να διαχειρίζεται κινητές αξίες και να προβαίνει όταν κρίνει σε αγορές μετοχών.

Απαλλακτική πρόταση γαι την υπόθεση είχε υποβάλει και η Εισαγγελέας Έδρας κ. Όλγα Σμυρλή η οποία είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από την διαδικασία, όχι μόνο δεν προέκυψε ζημιά του Δημοσίου από τις επίμαχες αγορές μετοχών στις οποίες προέβη η ΔΕΚΑ, αλλά απεδείχθη ότι επρόκειτο για επιτυχημένες αγορές κερδοφόρες για το Δημόσιο το οποίο αύξησε την περιουσία του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο για τρίτη φορά καθώς οι δύο προηγούμενες απαλλακτικές αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναιρέθηκαν από τον Άρειο Πάγο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι θα τιμωρηθούν και τα υπόλοιπα λαμόγια. Γειά σου "δικαιοσύνη"!!!

typhoon είπε...

Το νόμιμο και το ηθικό...

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο και λοιπή παρέα, με τέτοια δικαστική εξουσία περιμένετε να έλθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα;
Πρόκειται για τη γελοιωδέστερη απόφαση δικαστηρίου που έχω ποτέ δεί.
Μόνο το ότι λέει ότι δεν προέκυψε ζημία, είναι προσβολή για τη νοημοσύνη κάθε ανθρώπου που έζησε από κοντά τα γεγονότα. Το opportunity cost το έχει ακούσει ποτέ η αξιότιμος δικαστής;
Είναι να επιβραβεύεται ένας διαχειριστής που αγοράζει εκατομμύρια μετοχές, την ώρα που όλοι οι επαγγελματίες διαχειριστές των ιδιωτικών τραπεζών τις ξεπουλάνε;
Είναι ντροπή για την Ελλάδα να ανακοινώνονται ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2000 Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.
Είναι ρε μετά να μη βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους και να πετάει ότι βρίσκει μπροστά του;