Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

"Παζάρια" για την κυβέρνηση στη Βρετανία

Σε αναζήτηση συνεργασιών για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης βρίσκονται οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί στη Βρετανία, φλερτάροντας με το κόμμα των Φιλελευθέρων, ύστερα από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Οι Συντηρητικοί νίκησαν στις εκλογές αλλά δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών για να σχηματίσουν μόνοι τους κυβέρνηση και συνεπώς είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν συμμαχία. Ο ηγέτης των Τόρις, Ντέηβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής «που θα ενεργήσει υπέρ του εθνικού συμφέροντος».

Ο αρχηγός των Συντηρητικών δήλωσε μεν ότι θα ερευνήσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας -ελπίζει ότι θα συγκροτηθεί σύντομα- αλλά προσέθεσε ακόμη ότι είναι ανοιχτός και σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, καθώς βλέπει πολλά κοινά σημεία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πρέπει να έχουν το χρόνο που απαιτείται για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Υπογράμμισε πάντως ότι αν οι συνομιλίες μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος αποτύχουν, το κόμμα του θα διεξάγει και αυτό συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες «σε τομείς όπου μπορεί να υπάρχει κάποια συμφωνία».

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ ενός δημοψηφίσματος για εκλογική μεταρρύθμιση, όπως ζητούν και οι Φιλελεύθεροι.

Ο Νικ Κλεγκ, από πλευράς των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τόνισε ότι το πρώτο σε ψήφους κόμμα πρέπει να έχει πρώτο την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: