Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ευρωβοήθεια για Πορτογαλία - Ισπανία χωρίς το ΔΝΤ ?

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ξύπνησαν μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσουν τη Δευτέρα περισσότερες απο 1.000 τράπεζες και παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του ευρώ.
 
Στο Ecofin, που συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή, αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις που θα θωρακίζουν το κοινό νόμισμα και θα δίνουν ευρωπαϊκή βοήθεια στις χώρες που θα βρίσκονται υπο απειλή. Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα γιατί αμερικανικά και ασιατικά κερδοσκοπικά κεφάλαια προγραμματίζουν να κορυφώσουν τη Δευτέρα την επίθεσή τους κατα της ΕΕ. Στόχος τους είναι να ρίξουν κατα πολύ την τιμή του ευρώ κι έχουν ποντάρει σε αυτό το ενδεχόμενο παρα πολλά χρήματα.
 
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την 'Αγκελα Μέρκελ ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα...
τάσσεται στο πλευρό της Ευρώπης γι' αυτό το θέμα γιατί δεν θέλει με κανένα τρόπο να ανέβει η ισοτιμία του δολαρίου, επειδή αυτό θα φρενάρει την άνοδο της αμερικανικής οικονομίας που έχει ήδη ξεκινήσει.
 
Η τυχόν άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ θα βάλει φρένο στις αμερικανικές εξαγωγές και θα ανακόψει την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν το τελευταίο τετράμηνο και στην οποία ο Ομπάμα βασίζει μεγάλο μέρος τους σχεδίου του, για να ανορθώσει ξανά την οικονομία του.
 
Έτσι, την Κυριακή οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα που θα αποτελέσουν μήνυμα προς τους κερδοσκόπους, οτι αυτό που πέτυχαν με την Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να το κατορθώσουν με την Πορτογαλία και την Ισπανία, στις οποίες επιτίθενται με σφοδρότητα εδώ και μία εβδομάδα.
 
Ερωτηματικό παραμένει εαν στα μέτρα που αποφασιστούν και θα περιλαμβάνουν οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που θα την έχουν ανάγκη, θα παίρνει μέρος και το ΔΝΤ, όπως συνέβη με την Ελλάδα, ή τα κεφάλαια θα είναι αμιγώς ευρωπαϊκά.
 
Αν συμβεί το δεύτερο, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αφού θα αποδειχθεί οτι οι ευρωπαίοι για την περίπτωση της "άτακτης" Ελλάδας επιστράτευσαν τον "μπαμπούλα" που λέγεται ΔΝΤ ενω για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, δίνουν μόνο ευρωπαική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: