Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Ένταλμα σύλληψης για τη δημοσιονομική κατάρρευση της Ισλανδίας


Η Ισλανδία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της τράπεζας Kaupthing, αναφέρει ανακοίνωση της Ιντερπόλ, καθώς η χώρα προχωρά στη δίωξη αξιωματούχων και στελεχών που ευθύνονται για τη δημοσιονομική της κατάρρευση.
 
Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, αλλά στη σελίδα της Ιντερπόλ στο διαδίκτυο εμφανίζεται το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σιγκουρντούρ Εϊναρσόν, πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Kaupthing.

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι το ένταλμα εκδόθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ρέικιαβικ με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, της παραποίησης εγγράφων και της απάτης.

Ειδική ανακριτική επιτροπή...
έχει διοριστεί για να διερευνήσει τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη νησιωτική αυτή χώρα στα τέλη του 2008 και οδήγησαν στην οικονομική της κατάρρευση και ήδη έχει διαταχθεί η σύλληψη και κράτηση υψηλόβαθμών στελεχών της τράπεζας Kaupthing.

Ο εισαγγελέας την περασμένη εβδομάδα διέταξε την κράτηση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Kaupthing Χρεϊντάρ Σίγκουρσον για 12 ημέρες, ως ύποπτο για παραποίηση εγγράφων, κατάχρηση και χειραγώγηση των αγορών.

Επίσης συνελήφθη ο Μάγκνους Γκούντμαντσον,  υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας τράπεζας, που διηύθυνε ιδιωτική τράπεζα στο Λουξεμβούργο. Ο ειδικός ανακριτής ανέλαβε καθήκοντα το Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: