Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη γλίτωσε από μια καταστροφή

Η Ευρώπη γλίτωσε από μία «καταστροφή» εκτιμά η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας ως «ιστορική καμπή» το ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη.

«Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, και εμού συμπεριλαμβανομένης, είχαν κατά νου τον φόβο μίας καταστροφής εάν δεν καταλήγαμε γρήγορα σε μία συμφωνία. Όλα τα συμπτώματα που είχαν προηγηθεί της κρίσης του φθινοπώρου του 2008, λίγο πριν την χρεοκοπία της Lehman Brothers, επανέρχονταν, και είναι αδιαμφισβήτητο», τονίζει η Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στο φύλλο της Λεζ Εκό.

Η συμφωνία σηματοδοτεί «μία ιστορική καμπή». «Δεν είναι απλώς ένας έκτακτος μηχανισμός. Υπάρχει...
μία αποφασιστικότητα να επανεφεύρουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο. Οφείλουμε να βρούμε τους κανονισμούς που θα μας προστατεύσουν από παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον», τόνισε η υπουργός. 

«Σε κάθε χώρα θα μπορούσαμε να φαντασθούμε πως το πρόγραμμα σταθερότητας θα υπόκειται σε έγκριση από το Κοινοβούλιο προτού κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρότεινε επίσης η γαλλίδα υπουργός.

Επίσης στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture η Γαλλίδα υπουργός Οικονομιών δήλωσε ότι οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης. «Οι αγορές έδωσαν υπερβολική απάντηση, με άνοδο των δεικτών, τέτοια που δεν είχαμε δει ανάλογη εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτό ήταν υπερβολικό, θα ξαναπέσουν, η κατάσταση θα ηρεμήσει» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: