Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Πρέσβης στα Τίρανα: « Οι Αλβανοί μετανάστες εγκαταλείπουν την Ελλάδα»


Τίρανα 

«Η οικονομική κρίση αναγκάζει τους Αλβανούς που εργάζονταν στην Ελλάδα να επιστρέψουν στην Αλβανία και αποδεικνύεται, στην πράξη, ότι η ένταξη των βαλκανικών χωρών στην  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα  λύσει με μαγικό τρόπο τα προβλήματά τους» δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Νικόλας Πάζιος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Τα παραπάνω φιλοξενήθηκαν στην αλβανική εφημερίδα ‘Balkan’ όπου επισημαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για μεγάλη επιστροφή μεταναστών. 

Εντούτοις, το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο ελληνικές πηγές, αναφέρει ότι οι Αλβανοί μετανάστες εγκαταλείπουν σταδιακά τη χώρα αλλά ο αριθμός των επαναπατριζόμενων είναι ακόμη ασαφής. 

Μετά την πτώση του κομμουνισμού,...
μεγάλος όγκος Αλβανών μετανάστευσε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Σήμερα από τους 800.000 που ζουν στην Ελληνική Επικράτεια, πολλοί έχουν εδραιωθεί ανοίγοντας ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχουν ιδρύσει εταιρίες κατασκευών, ενώ άλλοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη γεωργία και τον τουρισμό. 

Από την εμπορική πλευρά, η Ελλάδα κατατάσσεται ως δεύτερη μεγάλη χώρα, στις εμπορικές συναλλαγές και στις επενδύσεις στην Αλβανία, εισφέροντας συνολικά σε αυτήν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο διευθυντής της μεγαλύτερης τράπεζας της Αλβανίας ‘Raiffaisen’, Whittle Oliver, ομολογεί ότι οι Αλβανοί στην Ελλάδα πέρασαν το περασμένο χρόνο αρκετά δύσκολα.  Η κρίση που υπάρχει, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματός τους και την αντίστοιχη μείωση της αποστολής εμβασμάτων στις οικογένειες τους στην Αλβανία. 

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, καθώς και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μέχρι το έτος 2014. 

«Αυτή είναι μια υπερβολική αισιόδοξη ημερομηνία», θα τονίσει ο πρέσβης Νικόλαος Πάζιος, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση δίνει ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανία αλλά και στις άλλες χώρες της περιοχής. 

«Πιστεύουν ότι η ένταξή τους στην ΕΕ θα λύσει όλα τα προβλήματά τους, αλλά, δυστυχώς, η Ευρώπη δεν είναι Πανάκεια (στην ελληνική μυθολογία ονομάζεται, έτσι, ο θεός της ίασης) για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν», είπε ο Πάζιος.

2 σχόλια:

Apokalipsis999 είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ... ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ; ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΙΣΩΣ...

typhoon είπε...

Ναι, αλλά τώρα κάποιοι Έλληνες θα πρέπει να θυμηθούν ότι κάποτε έκαναν και παρακατιανές δουλειές...