Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΕΚΤ: Αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα χωρίς κατώτερη αξιολόγηση

Τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης των ελληνικών τίτλων από τους οίκους αξιολόγησης ακυρώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απόφαση αναστολής εφαρμογής της minimum αξιολόγησης με βάση την οποία θα γίνονται αποδεκτοί οι τίτλοι.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή minimum πιστοληπτικής αξιολόγησης στην αποδοχή τίτλων ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας, για όλους τους τίτλους τους οποίους εκδίδει ή για τους οποίους εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση.

Η αναστολή θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας, σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι ισχύει για όλους τους εκκρεμείς τίτλους. 
 
Σημειώνεται ότι απόφαση λήφθηκε μετά...
τη συμφωνία ΔΝΤ, ΕΚΤ και ελληνικής πλευράς να συστήσουν ταμείο αναχρηματοδότησης με εγγυήσεις ύψους 10 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες.

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ "απελευθερώνει" το Δημόσιο και τις τράπεζες από τον "βραχνά" της αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, διευκολύνοντας την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ  θα εντείνουν την έκδοση καλυμμένων ομολογιών, τις οποίες και θα βάλουν απευθείας ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.    

Η ΕΚΤ επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι "κατάλληλο", τονίζοντας επίσης ότι η θετική εκτίμηση για τα μέτρα προσαρμογής και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση των μέτρων είναι η βάση για την αναστολή εφαρμογής της minimum αξιολόγησης των ελληνικών τίτλων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία "επιθετική" υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P στην κατηγορία "junk", με αξιολόγηση ΒΒ+ από ΒΒΒ+ προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από κεντρικούς τραπεζίτες και πολιτικούς στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι η αγορά δεν θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά τους οίκους αξιολόγησης ενώ ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της ΕΚΤ, σημείωσε ότι οι οίκοι που προχωρούν σε υποβαθμίσεις χωρίς να εξετάζουν όλα τα δεδομένα χάνουν την αξιοπιστία τους.

Πώς είδαν οι Financial Times την απόφαση της ΕΚΤ
Για πρωτοφανή "γραμμή ζωής" από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την ελληνική αγορά ομολόγων κάνουν λόγο οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να ενισχύσει την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ομολόγων που έχει πληγεί από την κρίση, σημειώνουν. 

Στην ουσία, η απόφαση της ΕΚΤ απομακρύνει το ενδεχόμενο να μην γίνονται αποδεκτοί οι ελληνικοί τίτλοι, εάν οι οίκοι αξιολόγησης στραφούν εναντίον του προγράμματος σύγκλισης της κυβέρνησης. 

Παράλληλα, οι FT υπογραμμίζουν ότι μια ενδεχόμενη μη αποδοχή των ελληνικών τίτλων θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ.... ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΘΗΛΙΆ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΝ 110 ΔΙΣ

Ο ΛΟΓΟΣ ΑΠΛΟΣ!!!
1. 9.5 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
2. ΜΕ 15 ΔΙΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΝΑ ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ... ΕΝΩ Η ΑΞΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ 15 ΔΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ..ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΚΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ)

ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 110
ΜΕ ΤΗΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΥΣΤΕΡΟΛΟΓΙΟΝ: ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ....
http://tolimeri.blogspot.com/2010/05/flash.html
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

typhoon είπε...

Στόχος Ε.Ε. και ΔΝΤ ήταν να σωθεί το ευρώ. Αυτό διασφαλίζουν, αυτό επιτυγχάνουν με τα μέτρα. Το ευρώ επηρεάζει το παγκόσμιο ισοδύναμο χρυσού (SDR or paper gold) μαζί με άλλα τρία νομίσματα. Αν καταρρεύσει το ευρώ αυτομάτως συμπαρασύρει δολλάριο, στερλίνα, γεν και κάθε αξία χρήματος στον πλανήτη. Η ελληνική κρίση από περιφερειακό οικονομικό πρόβλημα έχει γίνει κεντρικό θέμα. Δεν υπάρχει εφημερίδα, σε κάθε γλώσσα, σε κάθε γωνιά της γης που να μην έχει πρωτοσέλιδη αναφορά στην ελληνική κρίση.
Όλα τα προκάλεσε η εφαρμογή της συνθήκης της Λισσαβώνας, αφού κάποιοι ανακάλυψαν σοβαρά κενά στα κείμενά της και πόνταραν σ' αυτά.
Οι θεματοφύλακες (ECB και IMF) θεωρούν ευτύχημα ότι διάλεξαν την Ελλάδα για να παίξουν το παιχνίδι τους και όχι την Ισπανία. Τότε η επίλυση του προβλήματος θα ήταν σχεδόν αδύνατη.
Μπήκαμε σε μία δύνη που ελάχιστα μας αφορούσε και καλούμαστε να πεινάσουμε για να σώσουμε την παγκόσμια οικονομία. Η ιστορία για άλλη μια φορά στήνει τους Έλληνες στις Θερμοπύλες...