Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Μοντέλο Ταϊβάν προωθεί η Άγκυρα στην Ευρώπη για τα κατεχόμενα

- το είδα στο infognomonpolitics.blogspot.com
Η Τουρκία συνδέει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ στα πρότυπα της Ταϊβάν.

Λευκωσία: Η μετεξέλιξη του ψευδοκράτους σε Ταϊβάν αποτελεί την αξίωση της Άγκυρας, ώστε να προχωρήσει ως αντάλλαγμα στο άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Το θέμα αυτό τίθεται από την Τουρκία προς τους Ευρωπαίους, την ίδια στιγμή όμως η Άγκυρα θεωρεί πως αυτή η επιδίωξη μπορεί να έχει αποτέλεσμα μέσω του σεναρίου που βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο. Μέσω, δηλαδή, του Ευρωκοινοβουλίου και χωρίς να τεθεί ευθέως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, που θα οδηγήσει και στο άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας...
και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε πως εάν οι Ευρωπαίοι άρουν τους «περιορισμούς που υπάρχουν για τους Τουρκοκύπριους», και «κατά τα πρότυπα της Ταϊβάν, να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με όλο τον κόσμο», τότε «ίσως και να επανεξετάσουμε ορισμένες αποφάσεις μας».

Παραπέμποντας στο θέμα των λιμανιών, ο Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι αυτό το θέμα συζητείται με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Διπλωματική πηγή υποδείκνυε πως η Άγκυρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως έχει αποκαλύψει ο «Φ», το θέμα του απευθείας εμπορίου θα κριθεί μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες. Έχει δε η προθεσμία αυτή συνδεθεί και με τη λύση του Κυπριακού.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: