Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Ασφαλιστικό: Τι συμβαίνει τελικά? Ποιος "κοροϊδεύει" ποιον?


Διαβάζουμε στο newsit την παρακάτω είδηση. Προσέξτε το σχόλιό μας στο τέλος.

Εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει την πρόταση της Κομισιόν στις χώρες μέλη της ΕΕ για σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν ώστε ένας εργαζόμενος να μην περνά περισσότερο από το 1/3 της ενήλικης ζωής του στη σύνταξη.

Χωρίς τη μεταρρύθμιση των ορίων ηλικίας διαφαίνεται η προοπτική ενός επώδυνου συνδυασμού περιορισμού των συντάξεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.


Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα λίγο περισσότερο από τα 60 έτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, δηλαδή...
σε ένα επίπεδο σαφώς κατώτερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης τοποθετείται σε 63,5 χρόνια για τους άνδρες και 62,3 για τις γυναίκες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο στη Μαδρίτη ότι θεωρεί αναγκαία μία γενική μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην υπογεννητικότητα.


«Παρακινούμε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση κατά υπεύθυνο τρόπο και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο και επιθυμούμε να διαφυλάξουμε», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής.


Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Επιτροπή αποκλείει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, που αφορά το συνταξιοδοτικό. Στο ίδιο μήκος και η αντίδραση του ΔΝΤ.


Σχόλιο typhoon: Ας δούμε, λοιπόν, τι μας λέει αυτή η φοβερή πρόταση της Κομισιόν:
Αν xD είναι ο μέσος όρος ζωής, xP είναι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης και θεωρήσουμε ότι η ηλικία ενηλικίωσης είναι σταθερή στα 18 έτη τότε:

xD - xP = 1/3 (xD-18) 

και αν λύσουμε την εξίσωση:
xP = 2/3 xD + 6

δηλ. Μέση ηλικία συνταξιοδότησης = 2/3 του μέσου όρου ζωής + 6

Για μέσο όρο ζωής στην Ελλάδα 79,5 έτη σήμερα (βλ. wikipedia) προκύπτει μέση ηλικία συνταξιοδότησης στα 59.

Ναι, καλά διαβάσατε: 59 χρονών.

Ας ζητήσουν λοιπόν από τον Λοβέρδο να νομοθετήσει για το ασφαλιστικό αυτόν και μόνο τον τύπο:
Ηλικία συνταξιοδότησης = 2/3 του μέσου όρου ζωής + 6
Θα είχε κανείς αντίρρηση στην Ελλάδα?
Λίγη σοβαρότητα τόσο από την Commission, όσο και από την κυβέρνηση, δεν βλάπτει λοιπόν! 

Η κυβέρνηση μπορεί να τους "αδειάσει" με τα ίδια τους τα λόγια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: