Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Υγιέστατη η διαφθορά: Πρωτοφανή σπατάλη στα νοσοκομεία αποκαλύπτει έρευνα τριών υπουργείων

Eurokinissi
Άχρηστα υλικά παραλαμβάνονται προκειμένου οι προμηθευτές να ρίξουν τις τιμές στα χρήσιμα...

Ένα πρωτοφανές κύκλωμα διαφθοράς και σπατάλης στα νοσοκομεία αποκαλύπτει έρευνα τριών υπουργείων σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και την οποία φέρνει στο φως Το Βήμα της Κυριακής

«ΦΕΥΓΩ πριν με φάνε και μένα τα πιράνχας» είχε πει το 2002 ο κ. Αλ.Παπαδόπουλος προτού εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας. Δύο χρόνια αργότερα το υπουργείο ανέλαβε ο κ. Ν. Κακλαμάνης και σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ομολογούσε τότε ότι τα «πιράνχας» στα νοσοκομεία ζουν και βασιλεύουν. «Φοβάμαι μη με φάνε κι εμένα» σημείωνε, και έπειτα από δύο χρόνια αποχωρούσε, απογοητευμένος κι εκείνος, για να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας, διαπιστώνοντας ότι δύσκολα μπορεί να μπει τάξη στον χώρο της Υγείας. 

Τέσσερα χρόνια μετά, τα «πιράνχας» όχι μόνο ζουν αλλά έχουν γίνει και τετράπαχα! Οι προμηθευτές...
νοσοκομειακών υλικών και ιατρικών μηχανημάτων, με τη συνεργασία ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και διοικητών των νοσοκομείων, έχουν στήσει ένα απίστευτο φαγοπότι, το οποίο διπλασίασε τις δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Από παντού, οι πάντες βγάζουν κέρδη. Από το οινόπνευμα και τις γάζες ως τους σπόγγους απορρόφησης και τα νεφροειδή, από τα στεντ και τους απινιδωτές, ως τους καθετήρες, τους τεχνητούς μήνιγγες και τα ορθοπαιδικά υλικά, όλοι βγάζουν κέρδη που αγγίζουν ως και το 1.000% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε σχέση με τις τιμές των ίδιων υλικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο.
  
Οι προμηθευτές ιατρικών υλικών χρεώνουν πολλαπλάσιες τιμές από αυτές που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο υλικό της ίδιας εταιρείας, που χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 100 ευρώ από κάθε νοσοκομείο του Λονδίνου ή της Μαδρίτης, στην Ελλάδα χρεώνεται από 300 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσο θα κερδοσκοπήσουν οι γιατροί και οι προμηθευτές.

Από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχουν νοσοκομεία που παραλαμβάνουν εν γνώσει τους άχρηστα υλικά, επειδή με αυτό τον τρόπο οι προμηθευτές ρίχνουν τις τιμές στα χρήσιμα.

Επίσης, οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν τα αναλώσιμα υλικά χωρίς φειδώ και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να παίρνουν υλικά για το σπίτι ακόμα και οι αποκλειστικές νοσοκόμες που δεν ανήκουν στο δυναμικό των νοσοκομείων.

«Όταν η έρευνα ολοκληρωθεί θα ασκηθούν διώξεις και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί την υπόθεση.

Μια άλλη διαπίστωση στην οποία έχουν καταλήξει οι ερευνητές είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν ακόμα να εκκαθαρίσουν τα αρχεία τους, ώστε να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει και θεωρούνται ακόμα ασφαλισμένοι να αγγίζει και τις 150 χιλιάδες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: