Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Τα ακίνητα θα "καρφώνουν" τη φοροδιαφυγή

Ξεκινούν εντατικοί ελεγχοι σε 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - ακόμα κι αν δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα - Θα φορολογηθούν άγρια με τεκμήριο τα ακίνητα.

Μετά τους γιατρούς του Κολωνακίου στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες οι οποίοι δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ενω ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, για πρώτη φορά η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, θα προχωρήσει σε σύγκριση των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει στην εφορία 40 κατηγορίες επαγγελματιών με τα ακίνητα που εμφανίζουν στο έντυπο Ε9.

Πληροφορίες του NewsIt αναφέρουν οτι ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Δ. Σπινέλλης έχει ήδη ξεκινήσει...
να αντιπαραβάλλει τα στοιχεία φορολογικών δηλώσεων ανά επαγγελματική ομάδα, με την αξία των ακινήτων που έχουν αντιστοίχως δηλωθεί. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στο να διαπιστώσει ποιοί κλάδοι φοροδιαφεύγουν περισσότερο. Δηλαδή, με αυτή τη διασταύρωση το Υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξει στις επαγγελματικές ομάδες (π.χ. συμβολαιογράφους, γιατρούς, δικηγόρους κλπ) που δηλώνουν λιγότερα σε σχέση με άλλες επαγγελματικές ομάδες, αλλά η περιουσιακή τους κατάσταση είναι υψηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Μόλις βρεθούν οι "πρωταθλήτριες" επαγγελματικές ομάδες που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις εισοδημάτων- ακίνητης περιουσίας, τότε το υπουργείο θα προχωρήσει πλέον σε προσωποποίηση των περιπτώσεων, δηλαδή θα γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει οτι ενδεχομένως κάποιοι που μπορεί όντως να φοροδιαφεύγουν, να γλιτώσουν προσωρινά τον έλεγχο, γιατί ο επαγγελματικός του κλάδος δεν εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων - ακινήτων. Αυτό όμως - όπως λένε απο το υπουργείο οικονομικών - θα είναι προσωρινό, γιατί αφού ολοκληρωθεούν οι έλεγχοι στους κλάδους που είναι στο "κόκκινο", οι διασταυρώσεις θα επεκταθούν και σε επίπεδο φορολογουμένων για τους υπόλοιπους κλάδους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: