Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Σκληρό παζάρι για το ασφαλιστικό

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα προκειμένου να επέλθουν επώδυνες για τον Έλληνα ασφαλισμένο αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως αποκάλυψε την Δευτέρα το πρωί  ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η τρόικα, φοβούμενη πιθανή κατάρρευση του ασφαλιστικού, που είναι νευραλγικός τομέας για την οικονομία, ζητά την άμεση αλλαγή του συστήματος και εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού ως το 2015, και όχι το 2018. 

Παράλληλα, ζητά να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος, σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα. 

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται σε τρία, στον αριθμό. 

Η τρόικα επίσης ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίου, ενώ «ψαλίδι» μπαίνει και στις συντάξεις χηρείας. Για τις συντάξεις χηρείας μάλιστα, ζητά να  μην δίνονται κάτω από τα 50 έτη, ενώ θα δίδονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια για χήρες κάτω των 65 ετών. 

Οι νέες αυτές προτάσεις...
ήλθαν προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω επιστολής στους κκ Λοβέρδο και Παπακωνσταντίνου. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, η τρόικα, μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου που λάβαμε, πρόκειται να αξιολογήσει τη χώρα ώστε να λάβουμε και τη δεύτερη δόση, με βάση τις προόδους στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι από τα Χριστούγεννα θα δοθεί ένα διορθωτικό ποσό στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 800 ευρώ σύνταξη. Η κατηγορία αυτή συνταξιούχων θα λάβει 100 ευρώ πρόσθετο δώρο Χριστουγέννων και άλλα 100 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε επίσης πως την Τρίτη θα έχει συνάντηση με φαρμακευτικούς συλλόγους, σχετικά με τη συνταγογράφηση. Τόνισε μάλιστα ότι τους πρώτους μήνες του 2010 οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν, και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί αυτή η δαπάνη.

Αναφέρθηκε δε ο υπουργός και στην ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία, όπως είπε, παραμένει αναξιοποίητη, και δήλωσε ότι στο νέο ασφαλιστικό την ακίνητη αυτή περιουσία θα αναλάβει σύμπραξη τραπεζών.

Σε ότι αφορά την εισφοροδιαφυγή, τόνισε ο κ. Λοβέρδος πως αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε πως, αν του ζητηθεί στη Βουλή, τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παραδέχθηκε επίσης ο κ. Λοβέρδος ότι οι εισφορές στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι ο ΛΑΦΚΑ επανήλθε, γιατί οι εργοδότες χρωστούν στα ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών. 

Ας σημειωθεί ότι ριζικές ανατροπές αναμένονται και στις εργασιακές σχέσεις, και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν των απολύσεων θα ανέβει στο 4%, από 2% που ήταν, ενώ σε ότι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, αυτές θα καταβάλλονται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Οι συγκεκριμένες αλλαγές, όπως είπε ο υπουργός, θα θεσμοθετηθούν άμεσα με προεδρικά διατάγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: