Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Έτοιμη για το ευρώ η Εσθονία

© Flickr.com/cod_gabriel/cc-by

Οκτώ άλλες χώρες εξακολουθούν να μην είναι έτοιμες για προσχώρηση στην ευρωζώνη.
Έξι χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η Εσθονία πληροί τα κριτήρια προσχώρησης στη ζώνη του ευρώ.
Με σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή συνιστά στις κυβερνήσεις της ΕΕ να επιτρέψουν στη χώρα αυτή να αλλάξει νόμισμα από τον Ιανουάριο του προσεχούς έτους. Στην περίπτωση αυτή, η Εσθονία, της οποίας το σημερινό νόμισμα είναι η εσθονική κορόνα, θα γίνει η 17η χώρα που υιοθετεί το ευρώ.

Η παραπάνω ανακοίνωση της Επιτροπής συνοδεύεται...
από νέα έκθεση που δείχνει ότι οκτώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις για να προσχωρήσουν στην ευρωζώνη. Πρόκειται για τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Τσεχική Δημοκρατία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία επέλεξαν να μην ενταχθούν στην ευρωζώνη.

Για να κριθούν κατάλληλες προς ένταξη στην ευρωζώνη, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν υγιή δημόσια οικονομικά και σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και τιμές. Επίσης, τα επιτόκιά τους πρέπει να είναι χαμηλά και η νομισματική τους νομοθεσία να είναι ευθυγραμμισμένη με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Το ευρώ εισήχθη στις παγκόσμιες χρηματαγορές το 1999. Τα κέρματα και χαρτονομίσματα κυκλοφόρησαν τρία χρόνια αργότερα.
Το πιο πρόσφατο μέλος της ευρωζώνης είναι η Σλοβακία, η οποία υιοθέτησε το ευρώ το 2009. Σήμερα, περίπου 329 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν καθημερινά το ευρώ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: