«Ο οποιοσδήποτε εκτός Ελλάδας πρέπει να προσεγγίζει με μετριοφροσύνη την ελληνική κρίση. Έχουμε ξεχάσει την έννοια της μετριοφροσύνης, του "μέτρον άριστον". Κρίση δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και δεν είναι η πρώτη φορά, που υπάρχει κρίση. Πολλές χώρες αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ελληνοαμερικανός πρώην κυβερνήτης της πολιτείας της Μασαχουσσέτης και πρώην υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος το 1988 για την προεδρία των ΗΠΑ, Μάικλ Δουκάκης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στο ελληνοαμερικανικό κολλέγιο «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Θα πρέπει να μαζέψει τους φόρους, να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να ξεχάσουμε ότι πρέπει να βγαίνουμε στη σύνταξη πριν τα 50, να αλλάξει η νοοτροπία, να παταχθεί η γραφειοκρατία. Όταν ανέλαβα κυβερνήτης το πρώτο που έκανα, ήταν να προσπαθήσω να μαζέψω τους φόρους, παίρνοντας μέτρα, μεταξύ αυτών και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, που φοροδιαφεύγουν, ώστε να υπάρξει και κάποιο μεγαλύτερο κίνητρο. Όμως, οι πολίτες ήξεραν τι πλήρωναν και έβλεπαν τα οφέλη της πολιτικής αυτής σε έργα, στο σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν το ίδιο».
Ο κ. Δουκάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κοινωνική δικαιοσύνη, φέρνοντας ως παράδειγμα...
την αμερικανική πραγματικότητα, όπου επίσης πολιτείες καταγράφουν σημαντικά οικονομικά ελλείμματα (Καλιφόρνια, Ιλλινόις κ.ά.). Εξέφρασε τη συμπάθειά του για τον νυν κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Αρ. Σβαρτσενέγκερ, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα των ελλειμμάτων των πολιτειών δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές πολιτικές.
«Το πρόβλημα της Καλιφόρνιας, όπως και το πρόβλημα κάθε πολιτείας, είναι πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα τους πόρους της. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια έχει ένα εξαιρετικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης, πολλές πηγές πλούτου, όπως π.χ. η Νέα Υόρκη έχει το χρηματιστήριο, είναι μια πλούσια πόλη. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτείες δεν ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν τις υπηρεσίες τους. Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι πολίτες. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Ο πρόεδρος Ομπάμα κάνει μια τεράστια προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις σε όλο το σύστημα για να ρυθμιστούν νομοθετικά, όλοι οι οικονομικοί οργανισμοί, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον να ξαναφτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η αντιπολίτευση αντιδρά, αλλά πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Το πάθημα πρέπει να γίνεται μάθημα», είπε ο πρώην κυβερνήτης.
Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός δήλωσε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα αυτά, υπενθυμίζοντας την μικρασιατική καταγωγή του. Τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης των δύο χωρών, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην πρόσφατη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενώ σημείωσε, ότι υποστήριξε αυτήν την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου από την εποχή, που ήταν υπουργός Εξωτερικών.
«Και ο Ερντογάν καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια να μεταρρυθμίσει εσωτερικά την Τουρκία και ελπίζω να τα καταφέρει. Είμαι υπέρ της καλύτερης συνεργασίας, όμως σε κάθε περίπτωση υπάρχει το μεγάλο "αγκάθι", το Κυπριακό, όπου πρέπει να βρεθεί λύση», τόνισε ο κ. Δουκάκης.
Ο Μάικλ Δουκάκης και η σύζυγός του, Κίττυ, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να παραστούν στην αυριανή τελετή του κολλεγίου «Ανατόλια», που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των ενενήντα Ελληνοεβραίων μαθητών και αποφοίτων του, θυμάτων του Ολοκαυτώματος και στην ονοματοθεσία αμφιθεάτρου του κολλεγίου, υπέρ όσων σπουδαστών του χάθηκαν σε πράξεις μαζικής εξόντωσης (πολέμους, γενοκτονίες, σφαγές), κατά τη διάρκεια του 20 αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου