Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Υπό δημόσιο έλεγχο η ισπανική περιφερειακή τράπεζα CajaSur λόγω φόβων για «κανόνι»

Associated Press 
Οι ισπανικές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν έκθεση 454 δισ. δολαρίων στην αγορά ακινήτων

Η ισπανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο της περιφερειακής τράπεζας CajaSur, υλοποιώντας τη δεύτερη επιχείρηση διάσωσης τράπεζας στη χώρα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η CajaSur, που αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων από την έκθεση της στην αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο,...
θα τεθεί υπό τον έλεγχο του κρατικού ταμείου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα (FROB) και θα ενισχυθεί με κεφάλαια 550 εκατ. ευρώ.

Η ισπανική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αυτή την κίνηση, έπειτα από το «ναυάγιο» των συζητήσεων συγχώνευσης της CajaSur με την Unicaja, την περασμένη εβδομάδα.

Το προηγούμενο πιστωτικό ίδρυμα για το οποίο είχε παρέμβει η Τράπεζα της Ισπανίας ήταν η Caja Castilla, τον Μάρτιο του 2009.

Συνολικά, οι ισπανικές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν έκθεση (έχουν χορηγήσει δάνεια) ύψους 454 δισ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση κατασκευών, καθώς και δραστηριοτήτων που συνδέονται με το real estate.

Καθώς η ισπανική αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει, αυξάνονται γεωμετρικά και οι επισφάλειες των τραπεζών.

Η CajaSur διαθέτει το 0,6% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος της χώρας (19 δισ. ευρώ), με 486 υποκαταστήματα που σημείωσαν ζημίες 596 εκατ. ευρώ το 2009. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: