Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Συνεδριάζει το Eurogroup για την οριστικοποίηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την οριστικοποίηση του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων. 

Οι 16 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα δώσουν το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αλλά η απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα ληφθεί σε έκτακτη σύνοδο της Ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου του Eurogroup θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα στην επόμενη τριετία από ΕΕ και ΔΝΤ θα κυμαίνεται περίπου σε 110 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου...
θα ανακοινωθεί επίσης πότε θα συνεδριάσουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης προκειμένου να εγκρίνουν σε επίπεδο κορυφής το σχέδιο στήριξης και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σύνοδος του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται την επόμενη Παρασκευή ή το επόμενο Σάββατο.
Προσερχόμενος νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στη σύνοδο του Eurogroup, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαιρέτισε το «ολοκληρωμένο και φιλόδοξο» πρόγραμμα μέτρων που ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής η Αθήνα, λέγοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν στη συνεδρίαση τη συμφωνία με την Ελλάδα για το σχέδιο στήριξης.
«Έφθασε η ώρα να υπερασπιστούμε την ευρωζώνη» δήλωσε από πλευράς του προσερχόμενος στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας για ένα «πολύ σταθερό πρόγραμμα» της ελληνικής κυβέρνησης.
«Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο, αυτή θα είναι η αποστολή μας. Όσο καλύτερα την ολοκληρώσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη και για τους Γερμανούς φορολογούμενους» επισήμανε.
Εν όψει της συνεδρίασης του Euorgroup η Κομισιόν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, χαρακτηρίζοντας αξιόπιστα τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: