Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Καμπάνια της Handelsblatt για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα

- από το www.kentri.gr

Με ανοιχτή επιστολή προς τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες της η μεγαλύτερη οικονομική  εφημερίδα της Ευρώπης Handelsblatt, ανακοινώνει την έναρξη μιας καμπάνιας για  οικονομική στήριξη της Ελλάδας με την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η εφημερίδα στηλιτεύει τους εθνικιστικούς τόνους και την μνησικακία με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα, εξαιτίας του μεγάλου εθνικού της χρέους.
Την επιστολή την οποία παραθέτουμε αυτούσια, υπογράφουν οι αρχισυντάκτες της εφημερίδας  Sven Scheffler και Gabor Steingart:

Αγαπητές αναγνώστριες και αναγνώστες,


Στη  συζήτηση για την ελληνική οικονομική τραγωδία, παρεισέφρησε μια έπαρση, ενίοτε μάλιστα ένας εθνικιστικός τόνος. Ο ορθολογισμός, σε πολλές περιπτώσεις, αντικαταστάθηκε από μνησικακία. Πολλοί λένε Ελλάδα και στην πραγματικότητα στοχεύουν την Ευρώπη.

Μια εκδίωξη των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων από την νομισματική ένωση, όπως απειλήθηκε από πολιτικούς των κυβερνητικών κομμάτων, θα σήμαινε την αρχή του τέλους της σημερινής ένωσης. Αν και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης αντιμετώπιζαν ενδεχομένως  δυσκολίες, θα συγκλονίζονταν τα θεμέλια της Ευρώπης και θα ετίθετο εν αμφιβόλω . Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν προς το πολιτικό και οικονομικό συμφέρον της Γερμανίας.

Η Handelsblatt ως μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα στον Ευρωπαϊκό χώρο θέλει, να είναι η φωνή της λογικής μέσα σ΄ αυτό τον ορυμαγδό. Και εμείς ασκούμε κριτική στην ελληνική  πολιτική δανεισμού, αλλά με φρόνηση. Και εμείς ζητάμε μια μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εντός των πλαισίων του ισχύοντος συμφώνου της Λισσαβόνας. Γνωρίζουμε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση είναι ο καλύτερος σταθμός της γερμανικής μας ιστορίας. Το όραμα μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι πολύ μεγαλύτερο από τα σημερινά προβλήματα στην Ελλάδα.

Με το οικονομικό πρόγραμμα που αποφάσισε η κυβέρνηση της Αθήνας, Το λογαριασμό τον πληρώνουν με το πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στο τέλος της βδομάδας από την κοινότητα των κρατών.

Βέβαια με μόνη τη βοήθεια η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί  και αυτό συχνά παραβλέπεται. Η σταθεροποίηση της κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί, από τη στιγμή που η χώρα θα μπορεί να δανείζεται από τις χρηματαγορές. Ζητούμενο είναι η συμβολή των τραπεζών. Επίσης ζητούμενο είναι μια Ευρώπη των πολιτών, που θα προσφέρει πάνω από όλα μια δόση εμπιστοσύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η δική μας πρωτοβουλία «Αγοράζω Ελληνικά κρατικά ομόλογα». Αυτό θα είναι και ένα δείγμα της συνυπευθυνότητας ακόμη και με την ανάληψη μη αμφισβητούμενου οικονομικού κινδύνου.  Στο πνεύμα αυτό την Παρασκευή δώσαμε  ήδη εντολή για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων αντί  8.000 ευρώ.

Ποιές επώνυμες προσωπικότητες θα ακολουθήσουν θα το διαβάσετε στη σελίδα Handelsblatt.com/aktion. Σας καλούμε να μας γράφετε επ΄ αυτού τις σκέψεις σας. Η Handelsblatt Online διαθέτει χώρο για περισσότερες απόψεις. Επικοινωνείτε μαζί μας στη διεύθυνση scheffler@handelsblatt.com

.

Σας χαιρετούμε εγκάρδια,

Δεν υπάρχουν σχόλια: