Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

O 43χρονος David Cameron είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας


Ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λίγη ώρα πριν δηλώσεις έξω από τη Downing Street. Υποστήριξε ότι στοχεύει σε μία δίκαιη και ολοκληρωμένη συμμαχία με τους Φιλελεύθερους, τονίζοντας ότι οι "καλύτερες ημέρες είναι μπροστά" αλλά υπογραμμίζοντας ότι "η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις" και θέτοντας ως πρώτο στόχο την εγκαθίδρυση εκ νέου της εμπιστοσύνης στην πολιτική. Ξεκαθάρισε πάντως πως τα δύο κόμματα θα αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές τους διαφορές και θα ξεκινήσουν να δουλεύουν αμέσως προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση της χώρας. 

Παραιτήθηκε νωρίτερα από την πρωθυπουργία ο Μπράουν
Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι...
παραιτείται από το αξίωμα του, ενώ ήδη από χθες είχε παραιτηθεί και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ήρθε μετά τις αποτυχημένες διαβουλεύσεις μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αλλά και εν μέσω της διαφαινόμενης συμφωνίας μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελεύθερων. 

«Ενημέρωσα τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας ότι προτίθεμαι να υποβάλω στη βασίλισσα την παραίτησή μου», ανέφερε ο κ. Μπράουν μιλώντας στον Τύπο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. Η ήττα ήταν κατά πάσα πιθανότητα αυτή που μίλησε διά στόματος του Μπράουν. Ο εδώ και λίγη ώρα πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας «τερμάτισε» δεύτερος στις εκλογές της Πέμπτης, με τους Συντηρητικούς να κερδίζουν τις εκλογές αλλά να μην έχουν αυτοδυναμία. Τρίτοι αλλά ρυθμιστές της κατάστασης στη Βρετανία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερών σύμφωνα με εκτιμήσεις απέτυχαν καθώς θεωρήθηκε ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας των δύο ηττημένων στις εκλογές παρατάξεων θα στερούνταν νομιμοποίησης. 

Από την άλλη πλευρά, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίστηκαν σήμερα για τέταρτη ημέρα με τον Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώνει ότι περιμένει απάντηση στη «λογική» πρότασή του.

Ντέιβιντ Κάμερον και Νικ Κλέγκ είχαν σήμερα συνομιλίες προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για επιμερισμό της εξουσίας, ύστερα από τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας από τις οποίες κανένα από τα κόμματα δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία. Από την πλευρά του ο Κάμερον επισήμανε πως έκανε στους Φιλελεύθερους μια «ολοκληρωμένη, ανοικτή και πολύ λογική πρόταση για το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης» και εξέφρασε την ελπίδα του «οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να πάρουν την σωστή απόφαση που θα δώσει στην χώρα μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση την οποία χρειάζεται επειγόντως».

Λίγο αργότερα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ αποκάλυψε πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε μια «κρίσιμη και τελική φάση» τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές ανυπομονούν να βρεθεί λύση για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: