Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Υπό κατάρρευση η ευρωζώνη - Κατρακυλάει το ευρώ - Τριγμοί στη Wall Street

Το ντόμινο από τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας εξακολουθεί να πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και πλέον πέρασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη Wall Street να κατρακυλά.
Κάτω από τα 1,26 δολάρια έπεσε το βράδυ της Πέμπτης το ευρώ, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009, παρά τη διατήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του βασικού της επιτοκίου στο 1%.

Το ευρώ αναμένεται να πιεστεί κι άλλο από την συνολική αδύναμη πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες οικονομίες. 


Το ευρώ μπορεί να επωφεληθεί από μια πιθανή μείωση της απόστασης των spreads ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ο κίνδυνος μάλιστα που προέρχεται από τις περιφερειακές αγορές όπως η Ελλαδα  μεταφέρεται από την περιφέρεια στον πυρήνα όπως η Γερμανια.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές - Μάταια όμως

Ο Ζαν Κλώντ Τρισέ...
χαρακτήρισε «κατάλληλο» το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων και τόνισε πως η οικονομία ανέκαμψε την άνοιξη, αν και παραμένει η αβεβαιότητα όσον αφορά στις προοπτικές. Αναφερόμενος στην Ισπανία και την Πορτογαλία τόνισε πως η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν. Οι δύο χώρες «δεν βρίσκονται στο ίδιο καράβι... Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, τόνισε ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι «ισορροπημένες» σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, επισημαίνοντας πάντως την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης των εξελίξεων στις τιμές.Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απηύθυνε επίσης έκκληση στις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και υπογράμμισε τη σημασία της σωστής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα στηρίξουν το κοινό «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso. «Έτσι ελπίζω», δήλωσε σε video conference στο πλαίσιο του Europe Forum που διοργάνωσε το κανάλι WDR.
«Είμαι σίγουρος ότι θα το δεχτούν διότι είναι προς το συμφέρον τους». Επιπλέον η Γερμανίδα Καγκελάριος "απολογήθηκε" γιά την καθυστερημένη αντίδρασή της απέναντι στην κρίση της ελληνικής οικονομίας.
Οι νέοι στόχοι των κερδοσκόπων

Είναι ενδεικτικό ότι η Ισπανία που "βγήκε" σήμερα γιά δανεισμό από τις αγορές, άντλησε 2,3 δισ. από τα 3 δισ. που αναζητούσε, με επιτόκιο 3,58% έναντι 2,8% του αμέσως προηγούμενου 5ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει.

Όμως, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Τα CDS της Πορτογαλίας έχουν εκτοξευθεί στις 465 μονάδες βάσης, της Ισπανίας στις 260 μονάδες βάσης , της Ιρλανδίας στις 280 μονάδες βάσης και της Ιταλίας 220 μονάδες βάσης. 


Επιπλέον η Moody's σε σημερινή έκθεσή της επισημαίνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του "ιού του χρέους" στις Τράπεζες Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, αλλά και Μ.Βρετανίας. Με πτώση 4,26% έκλεισε στη σημερινή συνεδρία ο γενικός δείκτης FTSE Mib του Μιλάνου, μετά τη μικρή ανάκαμψη που σημείωσε κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.


Παράλληλα, μεγάλη πτώση κατέγραψε και ο γενικός δείκτης Ibex-35 του Χρηματιστηρίου στη Μαδρίτη, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρία, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για το μέλλον της Ευρωζώνης, με αιχμή του δόρατος την οικονομία της Ισπανίας. 


Η Ελλάδα προκαλεί τριγμούς στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


Με τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Απρίλιο του 2009 έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς και οι τρεις μεγάλοι δείκτες υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάντως ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έφτασε να χάνει περίπου 1000 μονάδες (ποσοστό άνω του 8%) αλλά τελικά περιόρισε τις απώλειες στο -3,20%, και έκλεισε στις 10.520,32 μονάδες, χάνοντας 347,80 μονάδες.


Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 2.319,64 μονάδες, χάνοντας 82,65 μονάδες ή -3,44%.  Τέλος, ο δείκτης Standard % Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ακολούθησε στην πτώση (-3,24%) για να κλείσει στις 1.128,15 μονάδες, με απώλειες 37,75 μονάδων.


Οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι "σημαντικές" αλλά "θα χρειαστούν χρόνο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την κατάσταση. Ο Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενημερώνεται τακτικά από το οικονομικό επιτελείο του ενώ οι σύμβουλοί του είναι σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.


Ελεύθερη πτώση και στην τιμή του πετρελαίου
(?)typhoon qo
 
Την ίδια ώρα, στα 77,11 δολάρια το βαρέλι έπεσε η τιμή του πετρελαίου, γεγονός που αποδίδεται στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις οικονομικές δυσκολίες στις χώρες της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: