Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Εικοσιτετράωρη απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 29 Ιουνίου

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά και την «αδιάλλακτη και αρνητική στάση των εργοδοτών για την Εθνική Γενική Σύλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων έχει προκαλέσει η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, που επέρχεται με το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας.

Με το νέο πλαίσιο -που δεν αποκλείεται στη τελική του μορφή να είναι ακόμα πιο επώδυνο- υπερδιπλασιάζεται το ποσοστό των απολύσεων και μειώνεται έως και στο μισό το ποσό της αποζημίωσης, η οποία και θα καταβάλλεται σε δόσεις.

Ανατροπές έχουμε και στα όρια των ομαδικών απολύσεων. Με το νέο πλαίσιο δεν αλλάζει τίποτε για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα, αλλά αυξάνεται στις 6 απολύσεις μηνιαίως το όριο για επιχειρήσεις με 20 έως 150 εργαζόμενους, ενώ αυξάνεται στο 5% το όριο για τις μεγαλύτερες.

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο κατασκεύασμα, το οποίο δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Εκθεμελιώνει όλα τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, οδηγεί με εύκολο τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και διογκώνει μόνο τα κέρδη και τα ωφελήματα για τους βιομηχάνους» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: