Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ισραήλ: Εντός 48ωρου η απέλαση των ακτιβιστών της Γάζας

Εντός των επόμενων 48 ωρών αναμένεται η απέλαση των 663 ακτιβιστών σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραήλ, μεταξύ αυτών και οι 31 Ελλήνες ακτιβιστές, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ.

Τους 31 Έλληνες επισκέφθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ κ. Λουκάκης. Λίγο μετά τις 9 το πρωί έφτασε στην Αθήνα η πτήση από το Τελ Αβίβ που μετέφερε τους πρώτους έξι Έλληνες ακτιβιστές.

Οι έξι Έλληνες επέβαιναν στα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», πρόκειται για τους:...
Ζαχαρία Στυλιανάκη, Νεκτάριο Χρυσοχοΐδη, Μιχαήλ Γρηγορόπουλο, Αριστείδη Παπαδοκωστόπουλο, Δημήτριο Γελαλή, Θανάση Πετρογιάννη.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει επίσημως τα ονόματα των έξι Ελλήνων ακτιβιστών.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ακτιβιστών υπάρχουν και 16 άτομα, τα οποία αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους στις ισραηλινές Αρχές.

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ζήτησε την διεξαγωγή αντικειμενικής έρευνας στα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο εννέα ανθρώπων κατά την διάρκεια της εφόδου. 

Ενώ οι διπλωμάτες του Ισραήλ επιχειρούν να περιορίσουν την διεθνή κατακραυγή για την ισραηλινή επιδρομή, το ναυτικό της χώρας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ανακόψει την πορεία και άλλου πλοίου με βοήθεια προς τη Γάζα, το οποίο αναμενόταν στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Απομόνωση
Οι ακτιβιστές κρατήθηκαν σε απομόνωση στο Ισραήλ, αλλά μετά την απέλαση κάποιων εξ αυτών προέκυψαν οι πρώτες μαρτυρίες για την κατάληψη των πλοίων.
"Εμείς δεν αντισταθήκαμε καθόλου, δεν μπορούσαμε κιόλας να αντισταθούμε και να θέλαμε. Τι μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι στα κομάντος που ανέβηκαν επάνω;" είπε ο Μιχάλης Γρηγορόπουλος ο οποίος επέβαινε στο πλοίο που ακολουθούσε το τουρκικό Mavi Marmara, στο οποίο σημειώθηκαν τα περισσότερα βίαια επεισόδια.
"Το μόνο που προσπάθησαν κάποια άτομα ήταν να τους καθυστερήσουν να μπουν στη γέφυρα, μπαίνοντας ουσιαστικά ως ανθρώπινη ασπίδα. Αυτούς τους υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ και τους χτύπησαν, με πλαστικές σφαίρες εξ επαφής", είπε ο Γρηγορόπουλος στην ΝΕΤ μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την "άμεση, αντικειμενική, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα που να συμμορφώνεται στα διεθνή πρότυπα". Παράλληλα καταδίκασε "αυτές τις πράξεις που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και στον τραυματισμό πολλών άλλων".

Από τους 700 ακτιβιστές που συνελήφθησαν, κάποιοι παρέμεναν υπό κράτηση, ενώ άλλοι απελάθηκαν. Μεταξύ των ακτιβιστών είναι πολλοί Τούρκοι, αλλά και Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι, Αμερικάνοι και πολλοί Ευρωπαίοι.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της ισραηλινής επιχείρησης, που κάποιες εφημερίδες χαρακτήρισαν ως αδέξια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: