Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Λίμπερμαν: Θα σταματήσουμε όποιο σκάφος διαπεράσει τον αποκλεισμό


Νωρίτερα οι οργανωτές του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα είχαν ανακοινώσει πως έχασαν την επικοινωνία με το πλοίο Rachel Corrie. 
 
Το Ισραήλ θα σταματήσει και άλλο σκάφος που θα μεταφέρει βοήθεια και ακτιβιστές και θα προσπαθήσει να διαπεράσει τον αποκλεισμό και να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγντορ Λίμπερμαν.
Το Ισραήλ, που αντιμετωπίζει τη διεθνή κατακραυγή κατά της ναυτικής του επιχείρησης την Δευτέρα στην οποία εννέα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν σε πλοίο που κατευθυνόταν στη Γάζα, έχει δεσμευτεί να μην επιτρέψει στο σκάφος Rachel Corrie να φθάσει στην ακτή της Γάζας.
«Θα σταματήσουμε το πλοίο, καθώς επίσης και κάθε άλλο πλοίο που θα προσπαθήσει να βλάψει την ισραηλινή κυριαρχία. Δεν υπάρχει πιθανότητα το Rachel Corrie να φτάσει στην ακτή της Γάζας», δήλωσε ο Λίμπερμαν στο Κανάλι 1 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Το πλοίο Rachel Corrie συνεχίζει τον πλου του
Το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie,...
που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση και επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κατευθύνεται σήμερα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική οργάνωση.
Νωρίτερα οι οργανωτές του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα που αναχαιτίσθηκε από το Ισραήλ και στον οποίο επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει το Rachel Corrie, είχαν ανακοινώσει πως έχασαν την επικοινωνία με το πλοίο.
«Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα», ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με τους επιβάτες το πρωί.
«Η Τζένι Γκρέιχαμ, μια επιβάτισσα του πλοίου, δήλωσε το πρωί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: 'Βρισκόμαστε περίπου 150 μίλια από τη Γάζα, προχωρούμε γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
Στη Γάζα, η λαϊκή επιτροπή υποδοχής του πλοίου ανακοίνωσε επίσης πως ελπίζει ότι το Rachel Corrie θα φτάσει το Σάββατο, αν δεν αναχαιτιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Το Rachel Corrie, με το οποίο ταξιδεύουν 15 Ιρλανδοί και Μαλαισιανοί ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων μία νομπελίστρια της Ειρήνης και ένας πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Ανακοίνωση του ισραηλινού υπ. Εξωτερικών για το «Rachel Corrie»
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά στο πλοίο «Rachel Corrie» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στην οποία επισημαίνει πως δεν υπάρχει επιθυμία για επιβίβαση στο πλοίο. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Επιθυμούμε να επαναλάβουμε ένα μήνυμα που έχει εκφραστεί τόσο δημόσια όσο και μέσω ιδιωτικών διαύλων επικοινωνίας στο πλοίο «Rachel Corrie», το οποίο κατευθύνεται προς τη Γάζα. Δεν έχουμε καμία επιθυμία για μια αναμέτρηση. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να επιβιβαστούμε στο πλοίο. Εάν το πλοίο αποφασίσει να κατευθυνθεί στο Λιμάνι της Ασντότ, τότε θα εγγυηθούμε την ασφαλή άφιξή του και δεν θα επιβιβαστούμε σε αυτό. Έπειτα από την διενέργεια ελέγχου για να εξασφαλιστεί ότι δεν βρίσκονται όπλα και πολεμικό υλικό στο πλοίο είμαστε προετοιμασμένοι να παραδώσουμε όλα τα εφόδια στη Γάζα. Καλούμε εκπροσώπους των ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο και τις αρμόδιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να συνοδέψουν τη μεταφορά των εφοδίων στα ισραηλινά περάσματα. Θα εργαστούμε με τον ΟΗΕ και τις διεθνείς οργανώσεις για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα εφόδια θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του λαού της Γάζας».

Κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση από την Ιρλανδία
Η Ιρλανδία κάλεσε σήμερα Παρασκευή το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση με το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και έχει ναυλωθεί από μία ιρλανδική οργάνωση, η οποία έχει σκοπό να σπάσει το πρωί τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν δήλωσε πως το πλοίο «Rachel Corrie» συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα, έπειτα από την απόρριψη από τους 15 επιβαίνοντες μίας πρότασης να ξεφορτωθεί το φορτίο στο Ισραήλ και στη συνέχεια να μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Ιρλανδία δήλωσε ξεκάθαρα πως πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί άδεια στο «Rachel Corrie» να προχωρήσει προς τη Γάζα και να ξεφορτώσει εκεί το ανθρωπιστικό φορτίο του», δήλωσε ο Μάρτιν.
«Ενόσω το «Rachel Corrie» συνεχίζει την προσέγγισή του προς τη Γάζα, η πρωταρχική έγνοια της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Ιρλανδών πολιτών και των άλλων ανθρώπων που βρίσκονται πάνω στο σκάφος», γνωστοποίησε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η βοήθεια να φθάσει με επείγοντα τρόπο στον πληθυσμό της Γάζας.
«Την Παρασκευή βρέθηκε ένας συμβιβασμός με την ισραηλινή κυβέρνηση ο οποίος προέβλεπε πως το «Rachel Corrie» θα προσέγγιζε στην ισραηλινή ζώνη αποκλεισμού προτού αποδεχθεί να αλλάξει πορεία προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ», εξήγησε.
Το φορτίο θα ξεφορτωνόταν και θα επιθεωρείτο υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και Ιρλανδών αξιωματούχων και στη συνέχεια θα μεταφερόταν προς τη Γάζα συνοδεία δύο ανθρώπων από το πλοίο.
Ωστόσο το απόγευμα της Παρασκευής οι επιβαίνοντες «δεν αποδέχθηκαν» την πρόταση, είπε.
«Σέβομαι πλήρως το δικαίωμά τους να πράξουν κατά τέτοιο τρόπο και να συνεχίσουν την ενέργεια διαμαρτυρίας τους επιδιώκοντας να πλεύσουν προς τη Γάζα. Εάν, όπως είναι η δεδηλωμένη πρόθεσή της, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακόψει το «Rachel Corrie», η (ιρλανδική) κυβέρνηση θα ζητήσει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση».
«Εκείνοι που βρίσκονται πάνω στο «Rachel Corrie» έχουν πει ξεκάθαρα πως οι προθέσεις τους είναι ειρηνικές και έχουν δηλώσει ότι δεν θα προβάλουν αντίσταση στους ισραηλινούς στρατιώτες», συνέχισε ο Μάρτιν.
«Στη βάση αυτών των διαβεβαιώσεων, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολόγηση της χρήσης βίας εναντίον οποιουδήποτε βρίσκεται πάνω στο πλοίο», προειδοποίησε.


Ο επικεφαλής των Ισραηλινών καταδρομέων δήλωσε: "Δεν είχαμε άλλη επιλογή"

Όταν ο S. κατέβηκε με σχοινί από ένα ελικόπτερο Μπλακ Χωκ πάνω στο κατάστρωμα του επιβατικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά τη Δευτέρα το πρωί, δεν περίμενε ότι θα προσγειωνόταν σε ένα "πεδίο μάχης" και οτι θα αντιμετώπιζε μία ομάδα "δολοφονικών μισθοφόρων", όπως χαρακτήρισε τους ακτιβιστές.

Ο S., δηλ. ο 15ος και τελευταίος πεζοναύτης της ομάδας Flotilla 13 (the Shayetet) που προσγειώθηκε πάνω στο πλοίο από το ελικόπτερο, είπε την Πέμπτη ότι του επιτέθηκε αμέσως η "συμμορία των μισθοφόρων", όπως είχαν κάνει ακριβώς και στους άλλους στρατιώτες που είχαν προσγειωθεί πριν από αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: