Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Κρούγκμαν: “Ένας Γερμανός στο τιμόνι της ΕΚΤ είναι κίνδυνος για το ευρώ”

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν καταφέρεται κατά του ανεπίσημου υποψηφίου της Γερμανίας για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμώντας ότι ο διορισμός του Άξελ Βέμπερ θα αποτελούσε “σημαντικό κίνδυνο” για το ευρώ. 

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα εφημερίδα “Χάντελσμπλατ”, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο νυν πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο Κρούγκμαν απάντησε: “Ο κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ θα ήταν σημαντικός”.

Ο οικονομολόγος επέκρινε τον Βέμπερ, ένα από τα φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη και αν θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

Ο κίνδυνος μιας διάχυσης (των δυσκολιών) της Ελλάδας στην Ισπανία και στην Πορτογαλία μέχρι και την Ιταλία θα ήταν πολύ μεγαλύτερος με έναν τόσο συντηρητικό πρόεδρο στην ΕΚΤ”, δήλωσε ακόμη ο Κρούγκμαν.

Ο Βέμπερ ανησυχεί για τον πληθωρισμό ακόμη και όταν αυτός δεν υπάρχει” αστειεύθηκε, προσθέτοντας: “Αν ψάχνετε κάποιον που θέλει ένα πληθωρισμό 0% ακόμη και όταν το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 13%, τότε ο Βέμπερ είναι ο άνθρωπός σας”.

Η ΕΚΤ πρέπει να γίνει πολύ πιο ευέλικτη και επιθετική. Η συντηρητική πολιτική της εξηγείται πρώτα απ’ όλα από την ευαισθησία της Γερμανίας”, δήλωσε επίσης. Αντίθετα από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), η ΕΚΤ έχει ως ρητή εντολή να διαφυλάσσει τη σταθερότητα των τιμών και όχι να στηρίζει την ανάπτυξη.
 
Ο Κρούγκμαν επέκρινε επίσης έμμεσα τον προσανατολισμό της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει πλέον άξονα τη δημοσιονομική λιτότητα. “Δεν είναι ο καιρός να ανησυχεί κανείς για τα ελλείμματα”, δήλωσε ο νομπελίστας, ευθυγραμμιζόμενος με πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: