Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία σε διαμαρτυρία για τα οικονομικά μέτρα

Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν κινητοποιήσει τους δημόσιους υπάλληλους: στιγμιότυπο από παλιότερη διαδήλωση (Φωτογραφία: Reuters) 

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα Τρίτη οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα της κυβέρνησης Θαπατέρο που προβλέπουν μειώσεις στο μισθό τους κατά 5% από τον Ιούνιο με σκοπό τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Την απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα του κλάδου και κατά τους οργανωτές περιμένουν να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα που αριθμεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από λίγες εβδομάδες περιλαμβάνεται, εκτός από τη μείωση των μισθών, πάγωμα των αποδοχών για το 2011, περιορισμό σε συντάξεις και επιδόματα, περικοπές στη βοήθεια που δίνεται από την κεντρική κυβέρνηση στις περιφέρειες και στις δημόσιες επενδύσεις.
Συνολικά οι περικοπές θα φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού επί του ΑΕΠ έχει ξεπεράσει το 11%.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν από τη ισπανική Βουλή με μόλις μία ψήφο υπέρ ενώ συγκεντρώνουν οξεία αντίδραση από συνδικάτα και από την αντιπολίτευση που κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι ενεργεί καθυστερημένα για την αποτροπή της κρίσης.
ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Την Παρασκευή το βράδυ γιουχαΐστηκε ο πρωθυπουργός στο Ηρώδειο.
Είδηση πρώτης γραμμής: είναι η πρώτη φορά που αποδοκιμάζεται ο κ. Παπανδρέου από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Αλλά οι καθ' ύλην αρμόδιοι αγνόησαν την είδηση. Κανάλια και εφημερίδες -με εξαίρεση την «Ε», τον «Αδ. Τύπο» και το «Παρόν»- την έθαψαν, προς δόξαν της δεοντολογίας και του σεβασμού απέναντι στο κοινό τους...