Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Φυσικό Αέριο: η Κομισιόν απειλεί με προσφυγή

Διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα,  η διαδικασία παραπομπής σχετίζεται με τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς, που με βάση τους κανονισμούς πρέπει να επιτρέπουν ισότιμη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο παίκτη να εισάγει φορτίο φυσικού αερίου χωρίς μεροληπτική μεταχείριση υπέρ της ΔΕΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του συνεδρίου «4th South Εast Εurope Εnergy Dialogue» στη Θεσσαλονίκη,  αξιωματούχοι της Κομισιόν επισήμαναν ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, εντούτοις συνεχίζουν να υφίστανται εμπόδια στην πρόσβαση όλων των παικτών στις υποδομές, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου αερίου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ειδικά για τη ΔΕΠΑ η Κομισιόν υποστηρίζει ο διαχειριστής του συστήματος και κατά 100% θυγατρική της ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να τη μεταχειρίζεται προνομιακά σχετικά με την κατανομή της χωρητικότητας στην υποδομή αποθήκευσης και μεταφοράς αερίου.
Αντίθετα η ΔΕΣΦΑ διευκρινίζει ότι το θέμα της κατανομής χωρητικότητας ρυθμίστηκε πλήρως πριν δυο μήνες.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εκφορτώσεις ιδιωτικών φορτίων, ενώ προγραμματίζονται και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: