Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

«Εξοικονόμηση κατ οίκον»: το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ οίκον» δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του και να μειώσει τους λογαριασμούς πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον Capital.gr, το εν λόγω πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου και θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να τοποθετήσουν με επιδότηση διπλά τζάμια ή κουφώματα.
Παράλληλα, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και άλλες εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία.
Ενδεικτικά, οι εργασίες αφορούν στην τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και κουφωμάτων, εξωτερικών καλυμμάτων, παντζουριών, ρολών, θερμομόνωσης δώματος, στέγης – κελύφους. Αλλά και τη μόνωση σωληνώσεων, εγκατάσταση σκιάστρων, ηλιακών συλλεκτών ή νέου συστήματος λέβητα.
Το πρόγραμμα αφορά...
μόνο τις κύριες κατοικίες που έχουν πάρει άδεια πριν από την 1η Ιανουαρίου 1980 και βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Για τις πολυκατοικίες, προϋπόθεση των παρεμβάσεων είναι το 50% των διαμερισμάτων να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και τουλάχιστον το ατομικό εισόδημα των μισών από τους ενοίκους να είναι χαμηλότερο των 30.000 ευρώ.
Το ακίνητο θα πρέπει να κατατάσσεται σε κατηγορία είτε ίση, είτε χαμηλότερης της «Δ», βάσει του πιστοποιητικού που θα εκδώσει ο ενεργειακός επιθεωρητής.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι έχουν δύο επιλογές:
- Πρώτη επιλογή να δανειοδοτηθούν με επιδότηση επιτοκίου, εφ’ όσον το ατομικό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ή το οικογενειακό δεν είναι μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ.
- Δεύτερη επιλογή, να πάρουν απ’ ευθείας επιχορήγηση 30% επί του προϋπολογισμού των εργασιών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και τα 25.000 ευρώ, αντιστοίχως.
Το κόστος των εργασιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ένταξη τους στο πρόγραμμα, θα αξιολογούνται συγκριτικά και θα κατατάσσονται με κριτήριο την ετήσια εξοικονομούμενη ενέργεια (KWh) ανά τετραγωνικό μέτρο προς το κόστος παρέμβασης.
Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 νοικοκυριά θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: