Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ισπανία, το επόμενο "θύμα" των αγορών ?

Οι φόβοι των επενδυτών για την υγεία της ισπανικής οικονομίας επανήλθαν χθες Δευτέρα (14/6) λόγω των προειδοποιήσεων για τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και τράπεζες της χώρας.

Καταγράφηκε ισχυρό selloff των κρατικών ομολόγων μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας της χώρας και του επικεφαλής ενός κορυφαίου τραπεζικού ομίλου ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι τράπεζες δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Francisco Gonzalez, πρόεδρος της BBVA, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Ισπανίας, τόνισε ότι: "Για τις περισσότερες εταιρίες και για τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Ισπανίας οι διεθνείς αγορές είναι κλειστές".

Ο κ. Carlos Ocana, υπουργός Οικονομίας της χώρας, υποστήριξε ότι οι δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν εταιρίες και τράπεζες στην Ισπανία όντως "αποτελούν σημαντικό πρόβλημα".

Οι παραπάνω δηλώσεις κατέφθασαν σε μία στιγμή...
όπου οι Ισπανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να μειώσουν τις ανησυχίες ότι η χώρα θα στραφεί για βοήθεια στην Ε.Ε.

Ο κ. Ocana επέλεξε ένα επιχειρηματικό συνέδριο προκειμένου να διαψεύσει δημόσια δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι η Μαδρίτη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να λάβει οικονομική στήριξη "τύπου" Ελλάδας.

"Η Ισπανία δεν χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση από κανέναν διεθνή οργανισμό", υποστήριξε και προσέθεσε "πρόκειται για ψευδείς φήμες".

Παρότι η ανεργία έχει φθάσει στο 20% και το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 11,2% του ΑΕΠ, η Ισπανία έχει ένα από τα χαμηλότερα χρέη στην ευρωζώνη, το οποίο είναι κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Όμως το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, θα πλήξει την ανάκαμψη εξακολουθεί να υποσκάπτει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα για την ικανότητά της να προχωρήσει σε αποπληρωμή ομολόγων της που λήγουν.

Αυτές οι ανησυχίες έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού, τόσο για το κράτος όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ έχουν "κλείσει" την πρόσβαση σε δανεισμό μικρότερων και περισσότερο αδύναμων τραπεζών. Οι ισπανικές τράπεζες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις δημοπρασίες ρευστότητας της ΕΚΤ.

Το yield στα 10ετή ισπανικά ομόλογα αυξήθηκε, χθες, στο 4,67%, ενώ οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας σχεδόν κατά 1%.

Το επόμενο τεστ για τη χώρα θα είναι η δημοπρασία 3ετών ομολόγων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (17/6). "Προτεραιότητα της Ισπανίας είναι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στις αγορές", τόνισε ο κ. Gonzales και προσέθεσε ότι ο τραπεζικός κλάδος της Ισπανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα "δύσκολο και αβέβαιο μέλλον".

Στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (17/6) θα συζητηθεί σίγουρα το θέμα των δυσκολιών χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν, τόσο οι ισπανικές όσο και άλλες τράπεζες. Πάντως θεωρούν απίθανη οποιαδήποτε ανακοίνωση για στήριξή τους από το ειδικό πρόγραμμα της ευρωζώνης. 

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: