Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ-Σαρκοζύ


Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, έχει σήμερα κρίσιμη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από την συνάντηση αυτή προβλέπεται να ορισθεί και το πλαίσιο, εν όψει και της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη. Η σύνοδος κορυφής συγκαλείται με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης με τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών.

Η αιφνιδιαστική ακύρωση του προηγούμενου ραντεβού των Μέρκελ-Σαρκοζί, είχε αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες για τη γαλλο-γερμανική συνεννόηση.

Οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις ψυχράθηκαν μετά την απροθυμία της Γερμανίδας καγκελαρίου ως προς την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και την κατάρτιση σχεδίου στήριξης του ευρώ. Άλλο σημείο τριβής είναι η προσήλωση της Αγγελα Μέρκελ στην δημοσιονομική πειθαρχία, τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί θεωρεί ότι μια τέτοια προσέγγιση θα καθηλώσει την ανάπτυξη. 

Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ...
υπερασπίσθηκε εκ νέου την ιδέα μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, που συναντά τη δυσπιστία των Γερμανών.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αναγκαιότητα μιας οικονομικής κυβέρνησης η οποία θα καθοδηγεί πραγματικά (την οικονομική πολιτική) και δεν θα είναι απλώς ελεγκτής των τραπεζών και των αγορών, αλλά ένα αποτελεσματικό και συντονιστικό εκτελεστικό όργανο», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Η Γαλλίδα υπουργός διαβεβαιώνει ωστόσο ότι το σχέδιο της Γαλλίας ως προς το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κατάρτισης. Παραδέχθηκε την ανάγκη ευελιξίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν συμφωνούν όλες οι χώρες  με την προσέγγιση του Παρισιού, σχολιάζει η εφημερίδα. 

Ας σημειωθεί ότι το Παρίσι υποστηρίζει εδώ και πολλές εβδομάδες τη συγκρότηση ειδικής οικονομικής κυβέρνησης για τις 16 χώρες της ευρωζώνης, για τον συντονισμό των επιμέρους δημοσιονομικών πολιτικών και την υπεράσπιση του ενιαίου νομίσματος. 

Από την πλευρά του το Βερολίνο είναι επιφυλακτικό απέναντι στη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους Γερμανούς, να πλήξουν την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και προτιμά να συνεχίσει να ενεργεί στο επίπεδο του συνόλου των 27 χωρών μελών της ΕΕ. 

Η Γαλλία «δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει ακριβείς απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καθορισθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή ο αριθμός των χωρών που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αυτή», παραδέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Την ίδια ώρα, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε συνέντευξη του στους Financial Times, τονίζει ότι το ισχυρό ευρώ απέκρυψε τα δημοσιονομικά προβλήματα εντός της ευρωζώνης. «Το ευρώ έγινε ένα ισχυρό νόμισμα με πολύ μικρό περιθώριο επιτοκίων (σε κρατικά ομόλογα). Ήταν κάποιου είδους υπνωτικό χάπι, κάποιου είδους ναρκωτικό. Δεν γνωρίζαμε τα υποκείμενα προβλήματα», τόνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

Στο μεταξύ, την ώρα που η Γαλλία ανακοινώνει περικοπές για να περιορίσει το έλλειμμα της, στη Βρετανία η ανεξάρτητη επιτροπή για τον προϋπολογισμό αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς διαπιστώνεται μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα. 

Σχετικές δηλώσεις αναμένονται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, ο οποίος θα επισημάνει ότι είναι απαραίτητη η μείωση των δημοσίων δαπανών για να περικοπεί το δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: