Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα συνδέεται με ξαφνικές καρδιακές συγκοπές

Όσο πιο βρώμικος ο αέρας, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ξαφνικές καρδιακές συγκοπές, έδειξε μία νέα έρευνα από την Αυστραλία.

Σωματίδια αιθάλης, σκόνης και άλλων ρυπαντών του αέρα, που μπορούν να εισέλθουν βαθιά στους πνεύμονες δια της εισπνοής, συνδέονται πλέον "συστηματικά" με την αύξηση των θανάτων από καρδιακές νόσους και φραγμένες αρτηρίες, σημειώνει ο Δρ. Μαρτιν Ντενεκαμπ και οι συνεργάτες του από του Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης.

Η μελέτη πάνω στο αν η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή καρδιακής συγκοπής απέδωσε συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Τα αερομεταφερόμενα σωματίδια είναι επικίνδυνα για ανθρώπους με υφιστάμενα προβλήματα καρδιάς, προσθέτουν οι ερευνητές, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρδιακή συγκοπή, ή ακόμα και ξαφνικό θάνατο σε ανθρώπους που δεν εμφανίζουν κάποια συμπτώματα καρδιοαγγειακής πάθησης.

Ο Ντενεκαμπ και η ομάδα του, για τη διεξαγωγή της έρευνας, εξέτασαν 8.434 περιπτώσεις ξαφνικών καρδιακών συγκοπών σε άτομα με ηλικία πάνω από 35 ετών, που συνέβησαν στη μητροπολιτική περιοχή της Μελβούρνης μεταξύ του 2003 και του 2006.

Η συνέχεια στα αγγλικά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: