Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ισχυρή εγκεφαλική επίθεση στα προβλήματα της ευρωζώνης επιχειρήθηκε στη Μόσχα

- το είδα στο ksipnistere.blogspot.com

Ισχυρή εγκεφαλική επίθεση στα προβλήματα της ευρωζώνης επιχειρήθηκε προχθές στη Μόσχα. Κορυφαίοι αναλυτές γνώρισαν στους δημοσιογράφους τις εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση, τις προοπτικές του ευρωπαϊκού νομίσματος και την άποψή τους για τα ρίσκα, που μπορεί να δημιουργηθούν για τη Ρωσία εξαιτίας της εξασθένισής του. 

Το συνοπτικό συμπέρασμα είναι το ακόλουθο: πρώτον, η περαιτέρω εξασθένιση του ευρώ είναι δυνατή, όμως ρίσκο πλήρους εξαφάνισής του δεν υπάρχει. Γιατί αυτή η νομισματική μονάδα για το παγκόσμιο χρηματιστικό σύστημα είναι υπερβολικά σημαντική. Δεύτερον, η κρίση και ακόμα και η κατάσταση στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης σε μιά σειρά χώρες της ΕΕ, αναπόφευκτα θα την ωθήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ολοκλήρωση, σε διαρθρωτικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Διατυπώθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ακολουθεί η άποψη του Πρόεδρου του Συμβουλίου Διευθυντών της εταιρίας «MDM BANK», συγγραφέα πολλών έργων στον τομέα της μακροοικονομικής διεύθυνσης Ολέγκ Βιούγκιν:

«Αυτό που συμβαίνει είναι...
ότι οι συμφωνίες του Μάαστριχτ, που προστάτευαν την ευρωζώνη από τα προβλήματα, βρέθηκαν σε κατάσταση παραβίασης. Μάλιστα αυτές οι παραβιάσεις συνέβαιναν εδώ και πολύ καιρό. Και μόνο η κρίση έδειξε ότι στην παραβίαση του επιτρεπόμενου ελλείματος του κρατικού προϋπολογισμού οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει υπερβολικά μακριά. Γενικά η ευρωζώνη είναι ημιτελές έργο. Δεν υπάρχει μηχανισμός χρηματιστικής μετάγγεισης μεταξύ των προϋπολογισμών, που θα μπορούσε να απαλύνει τα σοκ, δεν υπάρχει πολιτική συμμαχία. Όντως μιά τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένες χώρες να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».

Βήματα, που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείματος του προϋπολογισμού, έχουν εξαγγείλει η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Όμως ένα πράγμα είναι να πεις κάτι, και άλλο - να το κάνεις. Προς το παρόν βλέπουμε μόνο προθέσεις...

Σ΄αυτή την κατάσταση το ευρώ, κατα την άποψη του Ολέγκ Βιούγκιν, μόνο θα εξασθενίζει όμως αυτό, δεν το θεωρεί μεγάλο πρόβλημα. Από την αρχή αυτό το νόμισμα είχε υπερεκτιμηθεί. Τι θα συμβεί μ΄αυτό το νόμισμα στο απότερο μέλλον; Όλα θα εξαρτηθούν από την ανάγκη πραγματοποίησης ενός «απλού πράγματος» - της παραίτησης από τη στοιχειώδη διοχέτευση χρημάτων στους αδύνατους κρίκους της ευρωζώνης και του περάσματος στην πολιτική αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικά. Γι΄αυτό το σκοπό θα πρέπει να εξαλειφθούν οι εθνικές ιδιομορφίες ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ, λόγου χάριν, της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Άλλος ένας μετέχων στη συνέντευξη τύπου στη Μόσχα, ο πρύτανης της Ρωσικής Οικονομικής Σχολής Σεργκέι Γκουρίεφ είναι πεπεισμένος ότι τελικά η ΕΕ θα επιλύσει τα προβλήματά της και η ευρωζώνη θα επιζήσει. Όμως η πτώση του ευρώ θα συνεχιστεί. Φυσικά αυτή η εξέλιξη των γεγονότων μπορεί να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη για τους Ρώσους εξαγωγείς και τους Ρώσους ανταγωνιστές των εισαγωγών ευρωπαϊκών εμπορευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: