Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με στελέχη της BP

Ο Αμερικανός αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση καθαρισμού του Κόλπου του Μεξικού από την πετρελαιοκηλίδα ζήτησε την Παρασκευή από τα στελέχη της BP να συναντηθούν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 16 Ιουνίου.

«Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να εφησυχάσει ή να ικανοποιηθεί μέχρι να σταματήσει η διαρροή, να καθαριστεί ο Κόλπος από το πετρέλαιο και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη ζωή τους», αναφέρει ο ναύαρχος Θαντ Άλεν σε επιστολή του προς τον Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της BP. 

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα συμμετάσχει σε ένα μέρος της συνάντησης», προστίθεται στην επιστολή. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί απευθείας με αξιωματούχους της BP μετά το δυστύχημα της 20ής Απριλίου. 

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι κατηγόρησε την Παρασκευή...
 την βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ για «έλλειψη ακεραιότητας» σχετικά με το πως η εταιρεία αυτή χαρακτηρίζει την ικανότητά της να προχωρά σε ασφαλείς γεωτρήσεις σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος στον Κόλπο του Μεξικού. 

«Είναι φανερό ότι υπάρχει έλλειψη ακεραιότητας εκ μέρους της ΒΡ όταν μας παρουσίασε τις μεγάλες ικανότητές της και την τεχνολογία της, καθώς και τις δυνατότητές της για την πρόληψη και τον καθαρισμό», δήλωσε η κ. Πελόζι μιλώντας στον Τύπο από το Λευκό Οίκο. 

Σε ερώτηση, εάν η ΒΡ μπορεί να αναστείλει τα μερίσματά της ώστε να εγγυηθεί ότι θα πληρωθούν τα θύματα της μόλυνσης του Κόλπου του Μεξικού, η κ. Πελόζι απάντησε: «Βεβαίως, και αυτό θα είναι και καλύτερη κίνηση για τις δημόσιες σχέσεις της».  

Την ίδια ώρα, Αμερικανός ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος προειδοποίησε τον πρόεδρο Ομπάμα κατά της ιδέας εκμετάλλευσης της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού με στόχο να προωθηθεί στο Κογκρέσο ένας νόμος, που ο ίδιος ο ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «εθνική φορολογία για την ενέργεια».

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ τόνισε στον κ. Ομπάμα ότι μια πλειοψηφία εκλεγμένων αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου που προτάθηκε από τον πρόεδρο παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος επιμένει ότι η καταστροφή στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού δείχνει την αναγκαιότητα να απεμπλακεί η χώρα από την ενέργεια που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση πάνω σε ένα σχέδιο νόμου που θα μπορούσε να υιοθετηθεί, άμεσα σχετικό με την τωρινή κατάσταση», δήλωσε ο κ. Μακόνελ μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο και αξιωματούχους των δύο κομμάτων. 

Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε τον πρόεδρο «να μην χρησιμοποιήσει  την παρούσα κατάσταση για να ψηφίσει ένα νόμο που θα είναι σε τελική ανάλυση μια εθνική φορολογία για την ενέργεια».

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού πριν από τις 3 Ιουνίου, οπότε η πετρελαϊκή εταιρεία BP τοποθέτησε έναν αγωγό για την άντλησή του, κυμαινόταν από 20.000 έως και 40.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή διπλάσια ποσότητα απ' όσο πίστευαν μέχρι τώρα. 

Η προηγούμενη εκτίμηση, της 27ης Μαΐου, έκανε λόγο για 12.000-19.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης, Μάρσια Μακνάτ, κατά μέσο όρο η διαρροή ενδέχεται να έφτανε τα 25-30.000 βαρέλια την ημέρα. 

Στο μεταξύ, η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP, υπεύθυνη για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους της, προ της οργής της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τόνι Χέιγουορντ στην Wall Street Journal. 

Η διεύθυνση της εταιρείας είναι πιθανόν να αποφασίσει να μην καταβληθούν μερίσματα για το 2ο τρίμηνο ή να μετατεθεί χρονικά η πλήρης καταβολή με την πραγματοποίηση προσωρινής καταβολής. «Μελετούμε όλα τα ενδεχόμενα ως προς τα μερίσματα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο Χέιγουορντ. 

Εκφράζοντας την οργή του για τη συμπεριφορά της BP, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η BP σχεδιάζει να καταβάλει «10,5 δισεκατομμύρια, επαναλαμβάνω 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την τήρηση από την BP των νομικών της υποχρεώσεων (απέναντι στους μετόχους της). Αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι έχουν ηθικές και νομικές υποχρεώσεις εδώ στον Κόλπο», προειδοποίησε. 

Δύο αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν επίσης από τον Τόνι Χέιγουορντ να μην καταβάλει μερίσματα, όσο δεν έχει υπολογισθεί το κόστος της πετρελαιοκηλίδας. Η μετοχή της BP βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, φθάνοντας κάποια στιγμή σε απώλεια του 50% της αξίας της. 

Οι επενδυτές φοβούνται όλο και περισσότερο ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας θα υποχρεωθεί να διακόψει τις πληρωμές μερισμάτων και ανησυχούν σοβαρά για τις οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής, που είναι πιθανόν να μετρηθεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. 

Την Πέμπτη η BP ανακοίνωσε ότι η καταστροφή τής έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί το τελικό κόστος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: