Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν επίσης να επιστρέψει στην Ελβετία ο Μαξ Γκέλντι, επιχειρηματίας στον οποίο είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη Λιβύη (Φωτογραφία: Associated Press)
Μνημόνιο για τις σχέσεις Ελβετίας και Λιβύης υπέγραψαν την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Μισελίν Καλμί-Ρέι και Μούσα Κούσα, παρουσία του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Μορατίνος.
Η Ελβετή υπουργός Εξωτερικών μαζί με επιτελείς της μετέβη νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής στην Τρίπολη και το μνημόνιο -λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του οποίου δεν έγιναν γνωστές- υπογράφηκε το μεσημέρι. Νωρίτερα, πηγές του Reuters έκαναν λόγο για υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» μετά την ψυχρότητα στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι συναντήσεις έγιναν «με φόντο» και την υπόθεση του Μαξ Γκέλντι, Ελβετού επιχειρηματία που ήταν...
κρατούμενος σε φυλακή της Λιβύης για παραβίαση της νομοθεσίας για μετανάστευση και απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Μαξ Γκέλντι, στον οποίο έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα από τον Ιούλιο του 2008, περίμενε να του επιτραπεί να εγκαταλείψει τη Λιβύη.
Όπως ανακοίνωσε μετά την υπογραφή του μνημονίου η Ελβετή υπουργός Εξωτερικών, ο Μ.Γκέλντι θα αναχωρήσει για την Ελβετία την Κυριακή. «Αυτό συνιστά το ξεκίνημα της εξομάλυνσης των διμερών μας σχέσεων» σχολίασε η υπουργός.
«Τζιχάντ» Καντάφι εναντίον Ελβετίας
Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών ξεκίνησε με τη σύλληψη του Χάνιμπαλ Καντάφι, γιου του Μουαμάρ, σε ελβετικό ξενοδοχείο το 2008, που εξαγρίωσε την Τρίπολη και πάγωσε τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ελβετία, ενώ η Λιβύη προχώρησε και σε «τραπεζικό εμπάργκο» για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο Μουαμάρ Καντάφι ζήτησε «τζιχάντ στην Ελβετία», εξηγώντας πως εννοούσε εμπορικό αποκλεισμό. Στη διαμάχη σύρθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Tην Κυριακή, η Ελβετή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη δημοσίευση φωτογραφιών του υιού Καντάφι κατά τη σύλληψή του στη Γενεύη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου