Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν στις 13 Περιφέρειες

Τα πρώτα σαφή δείγματα για τη δυναμική των υποψηφίων τους στις προσεχείς εκλογές έχουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.


Στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων εκτιμούν ότι αν και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, με μια πρώτη ανάγνωση μπορούν να εντοπίσουν τα φαβορί και να καταγράψουν τις αδύναμες παρουσίες, βάσει των γκάλοπ.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι σε σαράντα ημέρες από τώρα το πολιτικό κλίμα μπορεί να έχει άλλα χαρακτηριστικά - γεγονός που ευνοεί ή περιορίζει τη δυναμική των υποψηφίων, αναλόγως της περίπτωσης.

Στο ΠΑΣΟΚ...
αναγνωρίζουν ότι το μνημόνιο δεν ενισχύει την επιχειρηματολογία των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων, ωστόσο φιλοδοξούν ότι το «δημοψήφισμα» για τον «Καλλικράτη» θα πιάσει... τόπο τελικά και θα προσελκύσει ευρύτερες δυνάμεις.

Βίοι αντίθετοι
Φιλοδοξούν ότι θα επικρατήσουν σε επτά έως 10 περιφέρειες, ενώ έχουν καλές... προγνώσεις καιρού και για τους μεγάλους δήμους.

Αντιθέτως στη ΝΔ πολλές από τις επιλογές αποδεικνύονται «αδύναμες» και άστοχες. Ρίχνουν χαμηλά τον πήχη και προσδοκούν τη... διάσωση του κύρους στην αναμέτρηση του β’ γύρου, εισπράττοντας τη στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανοίγουν μέτωπο κατά του μνημονίου.

Τα γκάλοπ πάντως θα συνεχιστούν, αφού υπογραμμίζουν στα δύο επιτελεία ότι πλήρη εικόνα θα αποκτήσουν μετά την ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών και των άλλων συμβούλων στα ψηφοδέλτια.

Αττική
Θα περάσει ο εκλεκτός της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας στον δεύτερο γύρο; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ξεκαθαρίζει σχετικά το τοπίο στη μεγαλύτερη περιφέρεια. Ο Γιάννης Σγουρός, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, εξασφαλίζει δυνατό ποσοστό και έχει διεισδυτικότητα και στους άλλους χώρους. Ο κ. Κικίλιας έρχεται δεύτερος, αλλά με αδύναμο ποσοστό, ενώ οι υποψηφιότητες των κ. Αλ. Μητρόπουλου (τον στηρίζει και ο ΣΥΝ), Γ. Δημαρά (ανεξάρτητη πασοκογενής υποψηφιότητα), Αλ. Αλαβάνου, Αδ. Γεωργιάδη και Γρ. Ψαριανού περιπλέκουν τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο. Πάντως ο κ. Σγουρός θεωρείται φαβορί για τη νίκη.

Αν. Μακεδονία - Θράκη
Στην ακριτική περιοχή φαίνεται ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ έχει «κλειδώσει» τη νίκη. Μάλιστα σε κρυφά γκάλοπ που έχουν τα κόμματα αναδεικνύεται ως πιθανή και η νίκη από τον πρώτο γύρο, υπό προϋποθέσεις. Βασικοί αντίπαλοι είναι ο κ. Αρης Γιαννακίδης και ο κ. Γιώργος Παυλίδης που υποστηρίζεται από τη ΝΔ. Ο κ. Γιαννακίδης εξελέγη δύο φορές νομάρχης Ροδόπης, έχει σημαντική διεισδυτικότητα στο μειονοτικό στοιχείο και θεωρείται ισχυρή υποψηφιότητα. Εχει, δε, ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα. Τον στηρίζουν οι τοπικοί παράγοντες και βουλευτές της περιοχής, όπως ο Γ. Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κεντρική Μακεδονία
Μπορεί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης να θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ωστόσο σε γκάλοπ που ολοκληρώθηκε προχθές τα ευρήματα καταγράφουν για τον νομάρχη θετική, αλλά φθίνουσα δημοτικότητα. Εχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) φτάνει το 70% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Οι ερωτηθέντες ασκούν σκληρή κριτική στο μνημόνιο, ένας στους τρεις προτάσσει ως βασικό πρόβλημα την ανεργία, ενώ μεγάλος αριθμός δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Ο κ. Μπόλαρης πάντως ξεκίνησε από «χαμηλά», ενώ σήμερα για τον α’ γύρο προσεγγίζει το 19%, τη στιγμή που ο κ. Ψωμιάδης κινείται γύρω στο 30%. Οι άλλοι υποψήφιοι περιφερειάρχες (οι κ. Βελόπουλος, Ξηροτύρη και Τρεμόπουλος) δεν ξεπερνούν αθροιστικά το 10%. Οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι πιστεύουν πως θα εκλεγεί ο κ. Ψωμιάδης και δίνουν διαφορά υπέρ του στον β’ γύρο οκτώ μονάδες.

Δυτική Μακεδονία
Δεν αποκλείεται η έκπληξη. Πρώτο κοινό στοιχείο για τους δύο υποψηφίους, τους κ. Γιώργο Δακή και Γιάννη Παπαϊορδανίδη: και οι δύο έχουν ως βάση εκκίνησης την Κοζάνη. Ο πρώτος είναι νομάρχης (εκ της ΝΔ) και ο δεύτερος νομαρχιακός σύμβουλος και επιλογή-έκπληξη του Γ. Παπανδρέου. Και οι δύο έχουν χαμηλή αναγνωρισιμότητα στους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο ο 37χρονος Γ. Παπαϊορδανίδης (νέος επιχειρηματίας και γεωπόνος) έχει ισχυρούς δεσμούς με το ποντιακό στοιχείο.

Μάλιστα διατηρεί το οικογενειακό κέντρο δεξιώσεων «Ακρίτας» στην Κοζάνη, όπου οργανώνουν εκδηλώσεις οι Πόντιοι απ’ όλους τους νομούς της Μακεδονίας. Σε γκάλοπ φαίνεται πως παρότι οι «γαλάζιοι» έχουν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, ο κ. Παπαϊορδανίδης καταγράφει πορεία ανερχόμενου στελέχους χωρίς φθορά.

Ήπειρος
Ο νυν νομάρχης Ιωαννίνων έχει τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ για την περιφέρεια. Στα γκάλοπ εμφανίζει θετική εικόνα, ενώ σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει συγκρούσεις. Δυναμική πορεία σημειώνει, πάντως, ο εκ του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Αργύρης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκτιμάται ότι μπορεί να «χτυπήσει» το προβάδισμα στον α’ γύρο, που θα του δώσει «αέρα» συμμαχιών με τα αριστερά κόμματα για τη δεύτερη Κυριακή.

Θεσσαλία
Εξελίσσεται σε ντέρμπι. Σε γκάλοπ, όμως, ο νυν νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας (ΠΑΣΟΚ), έχει προβάδισμα, αλλά ακολουθεί σε μικρή απόσταση ο πρώην βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Κώστας Αγοραστός. «Κλειδί» για τον β’ γύρο χαρακτηρίζεται το ποσοστό του Β. Μπούτα (ΚΚΕ), που είναι διψήφιο. Η δυναμική παρουσία του κ. Παπατόλια προσκρούει στις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κυρίως από τη Λάρισα (αλλά και την Καρδίτσα), που διαφωνούν με την επιλογή υποψήφιου περιφερειάρχη από τη Μαγνησία. Παρ’ όλα αυτά, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Παπατόλια θα κόψει τελικά το νήμα.

Δυτική Ελλάδα
Το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί. Σε όλα τα γκάλοπ επικρατεί με διαφορά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, μέχρι πρότινος υφυπουργός Δικαιοσύνης. Αλλωστε στην περιοχή το ΠΑΣΟΚ διατηρεί υψηλά ποσοστά, γεγονός που αποθαρρύνει την αντίπαλη παράταξη υπό τον Γ. Παπαναστασίου. Το μόνο «εμπόδιο» για τον κ. Κατσιφάρα είναι ότι οι Αιτωλοακαρνάνες αρχικά έδειξαν δυσαρεστημένοι από το ότι προτιμήθηκε Αχαιός. Αλλά ο κ. Κατσιφάρας είναι αγαπητό πρόσωπο στα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή και χωρίς συγκρούσεις.

Πελοπόννησος
Η στήριξη ή μη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Πέτρου Τατούλη απασχόλησε επί μακρόν την Ιπποκράτους, καθώς συναντούσε αντιδράσεις από «πράσινους» με έδρα στην Πελοπόννησο. Ανέλυσαν όλα τα δεδομένα και σε γκάλοπ διαπίστωσαν ότι αρκετοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ λένε «ναι» στην υποψηφιότητα Τατούλη, ενώ ο ίδιος εισπράττει τη στήριξη και από «γαλάζιους», όχι μόνο της Αρκαδίας. Μάλιστα σε τελευταίο γκάλοπ λέγεται ότι κερδίζει με διαφορά 10 μονάδων τον εκλεκτό της Ρηγίλλης, Δ. Δράκο, νομάρχη Μεσσηνίας. Τον κ. Τατούλη «ψηφίζει» και ο ΛΑΟΣ.

Στερεά Ελλάδα
Σε δύσκολη μάχη εξελίσσεται για το ΠΑΣΟΚ η αναμέτρηση του νυν νομάρχη Βοιωτίας, Κλέαρχου Περγαντά, με τον «γαλάζιο» Θανάση Χειμάρα. Ο νυν νομάρχης Φθιώτιδας θεωρείται «άνθρωπος της Ντόρας», όπως και ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος, ο οποίος τελικά δεν κατήλθε όπως ακουγόταν. Ο «πράσινος» πετυχημένος νομάρχης Βοιωτίας, κ. Περγαντάς, έχει καλή αναγνωρισιμότητα στον νομό του και στην Εύβοια, αλλά στο «γήπεδο» του κ. Χειμάρα στη Φθιώτιδα αρχίζει τώρα την πορεία... Η Ευρυτανία είναι «ρυθμιστής», αφού η στάση των ψηφοφόρων της οικογένειας Μπακογιάννη θα παίξει σημαντικό ρόλο - λένε οι καλά γνωρίζοντες την ευρύτερη περιοχή.

Ιόνια Νησιά
Τα Ιόνια Νησιά γέρνουν «παραδοσιακά» προς το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού Ηλία Μπεριάτου αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Εχει ισχυρή αναγνωρισιμότητα στην Κεφαλονιά (τόπο καταγωγής του), αλλά χαμηλή στα άλλα νησιά, και δη στην Κέρκυρα. Εν τω μεταξύ, ο εκ Κερκύρας ορμώμενος (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) Γ. Καλούδης κατεβαίνει «αντάρτης», πράγμα που περιπλέκει την κατάσταση ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ο Π. Σκληρός, όμως, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιφέρεια, τάσσεται ανοιχτά υπέρ του κ. Μπεριάτου και μάλλον θα είναι αντιπεριφερειάρχης. Από τη ΝΔ κατέρχεται ο πρώην βουλευτής Σπύρος Σπύρου, ο οποίος έχει χαμηλό προφίλ, απήχηση στην Κέρκυρα και ως γιατρός αξιοσημείωτη βάση ψηφοφόρων.

Βόρειο Αιγαίο
Το αποτέλεσμα εξαρτάται εν πολλοίς από τη στάση των ψηφοφόρων στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί του Β. Αιγαίου, τη Λέσβο. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον νυν δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, ο οποίος είχε σπεύσει να ανακοινώσει νωρίτερα την υποψηφιότητά του. Διατηρεί πυρήνες στήριξης και στη Χίο, ωστόσο κατεβαίνει ως υποψήφιος και ο Στρ. Κόρακας του ΚΚΕ, που στο παρελθόν είχε συνεργασία με τον κ. Γιακαλή.

Ο δε υποψήφιος της ΝΔ, Παύλος Βογιατζής, έχει εικόνα πετυχημένου νομάρχη, ενώ στον δεύτερο γύρο θα παίξει καθοριστικό ρόλο η στάση του ΛΑΟΣ.

Νότιο Αιγαίο
Προβλέψιμο το αποτέλεσμα στο Νότιο Αιγαίο. Σε κρυφά γκάλοπ των δύο κομμάτων λέγεται ότι η λεπτομερής ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εκλεγεί και από την πρώτη Κυριακή. ΝΔ και ΛΑΟΣ στηρίζουν τον κ. Μπάμπη Κόκκινο, ενώ το ΚΚΕ κατεβάζει τη δημοφιλή Λίλα Καφαντάρη και οι Οικολόγοι τον Νίκο Χρυσόγελο.

Κρήτη
Νίκη από τον πρώτο γύρο βλέπουν στα γκάλοπ, χωρίς να αποκλείουν βέβαια την επικράτηση του Σταύρου Αρναουτάκη στον δεύτερο γύρο.

Ο μέχρι τον ανασχηματισμό υφυπουργός Οικονομίας και βουλευτής Ηρακλείου έχει υψηλή δημοφιλία στο νησί και εκτιμάται ότι θα έχει και τη στήριξη όλων των τοπικών παραγόντων του νησιού, ώστε να κάνει τη διαφορά από τον α’ γύρο. Η ΝΔ κατεβαίνει διασπασμένη. Ο Γ. Πλακιωτάκης έχει τη στήριξη της Ρηγίλλης, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη ασχολείται με την ενίσχυση της υποψηφιότητας του κ. Δ. Γιαννουλάκη.

ΟΙ 4 ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΗΜΟΙ
Τα φαβορί και τα σενάρια για τις συνεργασίες του β' γύρου

1. Στην Αθήνα ο νυν δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης επικρατεί στα γκάλοπ. Η υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη, που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, τάραξε τα νερά ως υπερκομματική, αλλά έχει δρόμο μπροστά της.

Ο κ. Καμίνης έχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα, αλλά έχει εξασφαλίσει (παρά το πρώτο κύμα αντιδράσεων) την ενεργή στήριξη των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους επιδιώκουν να προσδώσουν στην προεκλογική εκστρατεία του συνδυασμού πιο «ζωηρούς» και γρήγορους ρυθμούς και επενδύουν στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, που θα έχει προσωπικότητες -όπως τονίζουν- από διαφορετικούς χώρους.

Επιδιώκουν να προσέλθουν στη μάχη του β’ γύρου με εξασφαλισμένες συμμαχίες και με σύνθημα την αλλαγή στον δήμο, στα «βήματα» του «Καλλικράτη».

2. Στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιθανή η «ανατροπή» στον δήμο που επί αρκετές θητείες κέρδιζε η ΝΔ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, η υποψηφιότητα του οποίου ενισχύεται από τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος Κουβέλη και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, έχει το προβάδισμα στα γκάλοπ και λέγεται ότι η ψαλίδα (με δεύτερο τον κ. Γκιουλέκα της ΝΔ) ανοίγει σταδιακά υπέρ του.

3. Στον Πειραιά ο Γιάννης Μίχας έχει καταφέρει να κλείσει τα μέτωπα εντός του τοπικού ΠΑΣΟΚ και έχει βολιδοσκοπήσει πρόσωπα της Αριστεράς για τη συνεργασία στον δεύτερο γύρο. Εκτιμάται ότι θα κερδίσει στην αναμέτρηση με τον Β. Μιχαλολιάκο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής (ΝΔ) πριν ξεκινήσει ουσιαστικά την εκστρατεία.

Τα Μανιάτικα είναι μια περιοχή του Πειραιά, όπου «παραδοσιακά» οι «γαλάζιοι» είχαν προβάδισμα, αλλά αποτελεί στοίχημα του κ. Μίχα για τη διείσδυση της παράταξής του.

4. Στην Πάτρα ο «πράσινος» Δ. Κατσικόπουλος έρχεται πρώτος στα γκάλοπ, ωστόσο δεν αποκλείεται να μην περάσει στον β’ γύρο ο υποψήφιος της ΝΔ, Κ. Χριστόπουλος, ο οποίος έχει χαμηλά ποσοστά. Εάν, όπως όλα δείχνουν, το δίδυμο είναι Κατσικόπουλος - Γ. Δημαράς (ανεξάρτητος, που έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), τότε όλα είναι ανοιχτά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: