Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS): Οι τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων των κρατών PIIGS



Μία έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS: Bank for International Settlements) αποκάλυψε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικό, ιρλανδικό, πορτογαλικό και ισπανικό χρέος από το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την κρίση των κρατικών χρεών. Οι τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων των κρατών PIIGS. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες προτίμησαν να αγοράσουν χρέη, αφού μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν ως υποθήκες για το δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρουν οι  Irish Times.

Εντωμεταξύ, η Γουόλ Στρητ Τζέρναλ (WSJ) σημειώνει ότι τα στρες τεστ που διεξήχθησαν το καλοκαίρι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες υποεκτίμησαν κάποια χαρτοφυλάκια επενδυτών που διαθέτουν πιθανώς επικίνδυνο κυβερνητικό χρέος, παραθέτοντας υπολογισμούς της BIS που δείχνουν πολύ μεγάλες τοποθετήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών σε ισπανικό και ελληνικό χρέος.

ΠΗΓΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: