Η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την υιοθέτηση του δημοψηφίσματος ως ασφαλιστική δικλείδα σε κάθε μελλοντική παράδοση των βρετανικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλλαγή αυτή χαιρετίστηκε στη Βρετανία ως μία από τις σημαντικότερες προσπάθειες για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας των Βρετανών από την Ε.Ε., τα τελευταία 40 χρόνια.
Το υπουργικό συμβούλιο θα εισηγηθεί το δικαίωμα του δημοψηφίσματος, τροποποιώντας έτσι τη Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 με την οποία εντάχθηκε η Βρετανία στην Κοινή Αγορά.
Η τροποποίηση, η οποία αναμένεται να γίνει νόμος μέσα στο επόμενο έτος, θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων εάν υπάρχει "οποιαδήποτε μεταβίβαση εξουσιών έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το (ευρωπαϊκό) κέντρο", σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Θα συμπεριλαμβάνει οποιαδήποτε μελλοντική συνθήκη - όπως είναι οι τροποποιήσεις ή οι επόμενες συνθήκες που θα μπορούσαν να προκύψουν πάνω στις θεμελιώδεις συνθήκες του Μάαστριχτ, της Νίκαιας και της Λισσαβόνας - ή οποιαδήποτε άλλη μεταφορά εξουσίας μεγάλης κλίμακας εκτός των θεμελιωδών συνθηκών.
Οι Βρετανοί νομικοί σύμβουλοι στις Βρυξέλλες θα καθορίζουν αν τίθεται ζήτημα μεταφοράς εξουσιών. Οι βρετανοί ευρωβουλευτές θα έχουν τότε την ευκαιρία να ψηφίσουν αν χρειάζεται να γίνει δημοψήφισμα. Αν ψηφίσουν υπέρ του δημοψηφίσματος, τότε αυτό θα διεξάγεται.
Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον (φωτογραφία), δηλ. ο Βρετανός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων είπε στην εφημερίδα Ντέιλυ Τέλεγκραφ: "Αυτό το νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει ότι ποτέ στο μέλλον δε θα ξαναμεταφερθούν εξουσίες με κάποια νέα συνθήκη από τη Βρετανία στις Βρυξέλλες, χωρίς να αποφασίσουν γι' αυτό οι Βρετανοί με δημοψήφισμα. Η πρόθεσή μας είναι να δώσουμε στο λαό της Βρετανίας την τελευταία λέξη για το αν συμφωνούμε, ή όχι με κάποια συνθήκη".
Μετάφραση: typhoon
Σχόλιο typhoon: Η Βρετανία παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου