του Γιάννη Γιανναράκη
Τι σχέση μπορεί να αποκτήσει η ΔΕΗ με το Ιnternet;
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το επόμενο τεχνολογικό «τσουνάμι» θα έρθει από την αξιοποίηση του Ιnternet για τη διαχείριση της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας. Με τη δικτύωση της νέας γενιάς «έξυπνων» μετρητών και τη δημιουργία ενός ενεργειακού αντίστοιχου του Facebook όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα και πληροφορίες με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Ήδη η Google δημιούργησε μια ανάλογη υπηρεσία, το ΡowerΜeter. Ο χρήστης της υπηρεσίας μπορεί να καταγράφει τα δεδομένα κατανάλωσης του νοικοκυριού του ώστε να αποκτά εικόνα των εποχιακών ή άλλων διαφορών. Επίσης μπορεί να μοιράζεται τις δικές του μετρήσεις με αυτές των άλλων χρηστών ώστε να δημιουργούνται χάρτες της ενεργειακής κατανάλωσης της γειτονιάς, της πόλης ή του χωριού, δίνοντας νέες δυνατότητες προγραμματισμού.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ μια μεγάλη πρωτοβουλία 45 οργανισμών...
Πρόσφατα ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ μια μεγάλη πρωτοβουλία 45 οργανισμών...
που περιλαμβάνουν εταιρείες πληροφορικής και ενέργειας καθώς και οικολογικές οργανώσεις για τη διάδοση των συστημάτων μέτρησης και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ονόματα όπως της Google, της Ιntel, της Ηewlett -Ρackard, της ΑΤ&Τ, της General Εlectric και της Verizon.
Με ανοικτή επιστολή που απηύθυναν στον πρόεδρο Ομπάμα παρακινούν την αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει έναν μεγάλο «πράσινο» στόχο: «Παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίζουν και να διαχειρίζονται την ενεργειακή τους κατανάλωση, μέσω των προσωπικών τους υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και άλλων διαθέσιμων συσκευών, θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της καινοτομίας στα σπιτικά και στις επιχειρήσεις», επισημαίνουν στην επιστολή, «ταυτόχρονα η δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων θα εστιαστεί στη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια».
Κυκλοφορεί υπό μορφή ανεκδότου ότι αν τα αυτοκίνητα ακολουθούσαν τον ρυθμό εξέλιξης των υπολογιστών, θα έκαιγαν μισό λίτρο βενζίνης ανά 1.000 χιλιόμετρα και θα κόστιζαν λιγότερο από ένα ζευγάρι παπούτσια. Και όμως, πριν από 50 χρόνια, οι υπολογιστές απαιτούσαν για τη λειτουργία τους έναν μικρό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και κόστιζαν πολύ περισσότερο από αυτόν!
Πίσω από τη ραγδαία ανάπτυξη της πληροφορικής, την εκπληκτική σμίκρυνση των μεγεθών και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων, βρίσκεται ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι είτε ως ερευνητές, είτε ως κατασκευαστές, είτε ως χρήστες των προϊόντων της δημιουργούν γνώση και μέσω αυτής ανυπολόγιστη προστιθέμενη αξία. Αυτή την προμηθεϊκή δύναμη της συλλογικής ανθρώπινης νοημοσύνης φαίνεται να ξυπνούν το ακριβό πετρέλαιο και το γενικότερο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη!
Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι.
Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου