Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς οι πάμπλουτοι δημιούργησαν τη δική τους χρηματιστηριακή αγορά...


Αν τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερες να βγάλεις δεκάρα από τις επενδύσεις  σου στο χρηματιστήριο, μη στεναχωριέσαι και μην τα βάζεις με τον εαυτό σου.
Η αγορά εδώ και κάποια χρόνια είναι στημένη για να χάσεις.

Μυστικά και σιωπηλά, τα τελευταία χρόνια, η αγορά έγινε δύο αγορές:
Μία αγορά για τους πάμπλουτους... και Μία άλλη αγορά για τους υπόλοιπους από εμάς.

Στην αγορά για τους συνηθισμένους επενδυτές τα πράγματα πάνε άσχημα και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν άσχημα για αρκετό καιρό ακόμη.
Όμως, στην "αγορά των πλουσίων", δηλαδή στην αγορά του 1% των επενδυτών, γίνεται σκοτωμός. Είναι πραγματικά σαν τη νύχτα με τη μέρα. Δείτε απλά το διάγραμμα στην αρχή του άρθρου.

Η αγορά...
που επενδύει το 99% από μας (δείτε την κόκκινη γραμμή στο διάγραμμα) έχει γίνει ουσιαστικά αδιάφορη ή ζημιογόνα εδώ και πολύ καιρό...

Η "αγορά των πλουσίων" (δείτε τη μπλε γραμμή στο διάγραμμα) διατηρείται ακμαία, ενώ δε φάνηκε να έχασε ούτε κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του 2008.
 
Στην πραγματικότητα, οι πλούσιοι έχουν αποδόσεις πέντε φορές μεγαλύτερες από τους υπόλοιπους "κοινούς θνητούς"! Ακόμα και στα πολύ χαμηλά της κρίσης, οι αποδόσεις των πλουσίων οριακά έπεσαν κάτω από το μηδέν.
Όμως, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όλα αυτά δε γίνονται ούτε συμπτωματικά, ούτε τυχαία.
Οι πλούσιοι δεν επενδύουν εκεί που επενδύουν όλοι οι υπόλοιποι. Επενδύουν εκεί που βγαίνουν τα "πολλά λεφτά". Και φυσικά κάνουν ότι μπορούν για να αφήσουν όλους τους άλλους απ' έξω.

Από το money morning, όπου και η συνέχεια στα αγγλικά ->


Δεν υπάρχουν σχόλια: