Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο

Στην Αθήνα φτάνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο για να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της κινεζικής κυβέρνησης για νέες επενδύσεις, κυρίως ναυτιλιακού, ναυπηγοεπισκευαστικού και εμπορικού χαρακτήρα.

Πρώτος στόχος στην ατζέντα των Κινέζων είναι η κατασκευή και η λειτουργία ενός νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, μια επένδυση περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Αμείωτο παραμένει και το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου για τη μετατροπή του Πειραιά σε ναυτιλιακή πύλη.

Μαζί με τον κινέζο πρωθυπουργό θα βρεθεί στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιανφού (πέμπτος στην ιεραρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), ο οποίος...
θα συζητήσει τη συμμετοχή του κινεζικού αυτού κολοσσού σε κοινοπρακτικό σχήμα με τον ΟΛΠ για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Cosco έχει αποστείλει στον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτη τον φάκελο με τα επενδυτικά της σχέδια, που περιλαμβάνει σημαντικές υποδομές για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, καθώς και κατασκευή ξενοδοχείου.


«Οι Κινέζοι επιδεικνύουν προσεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, Χ.Παμπούκης, ο οποίος σημείωσε ότι κατά την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού αναμένεται να υπογραφεί ένα πακέτο από συμφωνίες εμπορικού, ναυτιλιακού, κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα. Με τις ελληνο-κινεζικές συμφωνίες θα παρέχεται η δυνατότητα σε κινεζικές εταιρείες να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς που προκηρύσσονται στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Παμπούκης.


Έτσι στις συζητήσεις που αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco πρόκειται να καθορισθούν οι όροι για την από κοινού συμμετοχή στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί (κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο) για την κατασκευή και τη λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ2 (english)

update 30/9: Ο Κινέζος πρωθυπουργός, φτάνει το Σάββατο στην Ελλάδα και αμέσως μετά θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: