Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: Σχεδιάζουμε έκδοση ομολόγων "διασποράς"

Η κυβέρνηση προτίθεται να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων κάποια στιγμή του χρόνου και σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων στους Έλληνες της διασποράς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σήμερα Τετάρτη.

"Μιλάμε αυτή τη στιγμή και σχεδιάζουμε αυτό που λέμε "ομόλογα διασποράς", προκειμένου να αντλήσουμε ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και η αίσθησή μας είναι ότι θα έχουμε επιτυχία", δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρηση στην τηλεόραση Reuters Insider.

Ο υπουργός Οικονομικών...
σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg υπογράμμισε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό του ελλείμματος κατά 12 δισ. ευρώ, έστω και αν τα φορολογικά έσοδα ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

"Έχουμε ήδη περικοπές 7 δισ. ευρώ" σημείωσε μιλώντας στο Bloomberg. "Έχουμε ακόμη ένα ΄μαξιλάρι΄ ασφάλειας στο πλαίσιο του περιορισμού του ελλείμματος στο οκτάμηνο και αυτό συμβαίνει γιατί οι περικοπές των δαπανών έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις του προγράμματος".

"Είμαστε λίγο πίσω στην είσπραξη των εσόδων, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι οι δαπάνες μειώνονται ταχύτερα", πρόσθεσε ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδούλου, τόνισε πως οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν περίπου το ένα τρίτο της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων την Τρίτη, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από ότι συνήθως.

"(Είχαμε) 30% συμμετοχή από ξένους στη χθεσινή δημοπρασία", τόνισε ο Πέτρος Χριστοδούλου επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ προσθέτοντας ότι συνήθως η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται στο 15-20%.

Ο Χριστοδούλου συνοδεύει τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε επίσκεψή του στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι είναι αποφασισμένη να πετύχει τον στόχο της για το έλλειμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: