Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταγωνιστικότητα Μηδέν


Δώδεκα θέσεις έχασε η Ελλάδα στη φετινή λίστα του World Economic Forum που κατατάσσει τις χώρες του πλανήτη με βάση την ανταγωνιστικότητά τους. Από την 71η θέση πέρυσι βρέθηκε φέτος στην 83 θέση, δηλαδή χαμηλότερα από χώρες όπως το Καζακστάν, η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα και η Ρουάντα. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κρίση χρέους ευθύνεται για τη σημαντική αυτή πτώση, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα υποχώρησε στην 123η θέση (από την 103η πέρυσι) στο κριτήριο του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και στην 93η θέση (χάνοντας 10 θέσεις) στην ανάπτυξη των χρηματαγορών. Στο κριτήριο των δημόσιων θεσμών (αποδοτικότητα του κράτους, διαφθορά κτλ) η Ελλάδα βρίσκεται στην 82 θέση, ενώ εστία ανησυχίας αποτελούν και οι φτωχές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας (στην 125η θέση).

«Στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες, η Ελλάδα έχει μια σειρά από ισχυρά σημεία για να στηριχθεί, συμπεριλαμβανομένου του καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, το οποίο είναι ανοικτό στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας», αναφέρει το World Economic Forum.

Σημειώνεται ότι η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου είναι και φέτος η ελβετική και ακολουθούν η Σουηδία, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία και ο Καναδάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: