Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΤ: Εξετάζει νέα παράταση στα μέτρα ρευστότητας


Σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται για την ΕΚΤ η απόφαση απόσυρσης των μέτρων στήριξης (exit strategy) από τις αγορές, καθώς η κατάσταση στην οικονομία της ευρωζώνης όσο και σε τράπεζες περιφερειακών χωρών παραμένει ευάλωτη.

Καλά πληροφορημένες πηγές, προσκείμενες στην ΕΚΤ, αναφέρουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ήδη εξετάζουν την πιθανότητα νέας παράτασης του μέτρου παροχής απεριόριστης ρευστότητας προς τις τράπεζες, μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ θα μπορούσε να τραβήξει "και μετά το πρώτο τρίμηνο, ανάλογα με τις εξελίξεις".

Όπως αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος, "οι επόμενοι τρεις μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και η ΕΚΤ δεν θέλει να προκαλέσει τριγμούς με πρόωρη απόσυρση του μέτρου". Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αναλυτές της Φρανκφούρτης αναφέρουν ότι συγκεκριμένες τράπεζες στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία ακόμα χρειάζονται στήριξη.

Από την άλλη όμως, όπως αναφέρει η πηγή, η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξάρτηση των τραπεζών...
σχεδόν αποκλειστικά από δικά της κεφάλαια και εξετάζει μαζί με την παράταση να αυξήσει τα επιτόκια του δανεισμού των δημοπρασιών και από σταθερά να γίνουν κυμαινόμενα, ώστε σταδιακά τα τραπεζικά ιδρύματα να υποχρεωθούν να απεξαρτηθούν από τα κονδύλιά της. 
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε την απόφασή της για παράταση δανεισμού απεριόριστης ρευστότητας διάρκειας μιας εβδομάδας και ενός μήνα με σταθερό επιτόκιο έως τις 18 Ιανουαρίου 2011. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δάνεια τρίμηνης διάρκειας τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

"Πιθανή νέα παράταση θα αφορά σε δημοπρασίες μιας εβδομάδας ή μήνα, όπου το κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι 'αλμυρό'. Ώστε να υπάρχει η στήριξη μεν, αλλά ταυτόχρονα το χρήμα να είναι πιο ακριβό. Το συγκεκριμένο μέτρο έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία και ο πρώην πρόεδρος της Fed, κ. Άλαν Γκρίνσπαν αλλά και η ίδια η ΕΚΤ, στο παρελθόν", αναφέρει ο αξιωματούχος.
 
Νέο πακέτο εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες;  
Κατά την τελευταία συνάντηση της τρόικας με αξιωματούχους της κυβέρνησης, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση της έρευνας των ξένων συμβούλων για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα ώστε να είναι βιώσιμο.

Στέλεχος της τρόικας, πριν από την αναχώρησή του από την Αθήνα, ανέφερε στο euro2day ότι "τα πρώτα πορίσματα της έρευνας βρίσκονται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες".

"Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο δεχτήκαμε την αναβολή των stress tests", ανέφερε ο αξιωματούχος, που πρόσθεσε ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν πως χρειάζεται και νέο πακέτο στήριξης με εγγυήσεις του Δημοσίου, μέχρι το τέλος του έτους.

"Είναι μια προοπτική την οποία αναφέραμε ξεκάθαρα και στις δύο εκθέσεις που δημοσιεύσαμε καθώς, πέρα από το πακέτο των 25 δισεκατομμυρίων, θεωρούμε ότι θα χρειαστούν και άλλα, για να στηριχτεί η βιωσιμότητα του συστήματος".

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα, αναφέροντας πως το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο "ενδέχεται να περιέχει και την πώληση σημαντικού ποσοστού του κράτους σε τράπεζες".

Εν τω μεταξύ, κοινοτικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπό το μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται η πρόταση της Πειραιώς για την ΑΤΕ και το Τ.Τ.
 
Ο κ. Γ. Θωμόπουλος στο "τιμόνι" του Ταμείου Σταθερότητας
Ο κ. Γιώργος Θωμόπουλος, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: