Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Έσκασε η φούσκα χρέους και της Ιρλανδίας...(???)

-το είδα στο www.epikairo.gr

Οι φήμες ότι η Ιρλανδία μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαίκή Ένωση έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και εκτοξεύσει τα ιρλανδικά spread και CDS.
Το spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων διαμορφώνονται στο ιστορικό υψηλό των 400 μονάδων βάσης, και το CDS στις 460 μονάδες βάσης που αποτελεί πραγματικό εκτροχιασμό.  Παράλληλα, μεγάλη πτώση καταγράφεται και στο χρηματιστήριο της χώρας, με τον ISEQ να υποχωρεί πάνω από 1%.
Ωστόσο μετά τις διαψεύσεις από την κυβέρνηση ότι δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ ή την ΕΕ το CDS υποχώρησε από τις 460 στις 388 μονάδες βάσης., σύμφωνα με την ΙrishTimes


Σε πολύ δύσκολη θέση...
φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τα οποία επικαλούνται έκθεση της Barclays, ο πρωθυπουργός Brian Cowen καταβάλει προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο αφενός το υψηλό κόστος δανεισμού και αφετέρου τις συνέπειες της κυβερνητικής απόφασης της προηγούμενης εβδομάδας για διάσπαση της Anglo Irish Bank σε δύο τράπεζες.
Μάλιστα η Barclays ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μέσα στους επόμενους μήνες η Ιρλανδία θα ζητήσει έξωθεν βοήθεια”. Εάν τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου συνεχιστούν, η Ιρλανδία μπορεί να αιτηθεί βοήθειας από το ΔΝΤ, γεγονός που θα αναστατώσει εκ νέου τις αγορές. »

Here's How Ireland Got Into This Huge Mess With Anglo Irish Bank

(Upd) Η Ιρλανδία δεν αναμένεται να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού στο Ρόιτερς.
"Όπως έχουμε ξαναπεί, δεν βλέπουμε ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί χρηματική βοήθεια από το ΔΝΤ" , αναφέρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: