Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τρία σενάρια για ΦΠΑ μελετά η κυβέρνηση. Εγκρίθηκε η β' δόση του πακέτου στήριξης από το Eurogroup/Ecofin.


Δόθηκε το "πράσινο φως" από το Eurogroup-Ecofin για τη δεύτερη δόση του δανείου προς τη χώρα μας, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι τρία είναι τα εναλλακτικά σενάρια που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με το ΦΠΑ. Αυτό, για να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που  έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% στο συντελεστή 23%,  κάτι που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα τρία σενάρια:


- Αύξηση 1% ή 2% του συντελεστή ΦΠΑ όλων των αγαθών που σήμερα βρίσκονται στο 11%.


- Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.


- Εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης.


Ο ίδιος υπεραμύνθηκε το σενάριο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, χωρίς ωστόσο- όπως σημείωσε- να δηλώνει προτίμηση σε αυτό. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι αδικαιολόγητες οι επικρίσεις, όταν αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και στην αναδιανομή.


Eurogroup- Eco/Fin

To Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισε ότι από το
2011 τα κράτη μέλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους, θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο υπουργός Οικονομικών...
δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή,  διευκρινίζοντας ότι με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα τον Ιούλιο οι βασικές αρχές του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους θα χαράσσονται κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε επίσης την τοποθέτηση του
Δ. Κουσελά στη θέση του αρμοδίου για τα έσοδα υφυπουργού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η υστέρηση που έχει παρατηρηθεί στα κρατικά έσοδα κατά το τρέχον έτους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί είτε με αυξήσεις του ΦΠΑ είτε με την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Εγκρίθηκε η Β' δόση


Το Συμβούλιο ενέκρινε εξάλλου, χωρίς συζήτηση,
τη δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα. Ως προς μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η ενίσχυση των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη μέλη, η σύσταση ενός αποθεματικού ταμείου που θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κ.α., όπως ανέφερε ο υπουργός υπήρξε ανταλλαγή απόψεων χωρίς ωστόσο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, αφού χαιρέτισε τις πρόσφατες θετικές για την πρόοδό της δηλώσεις διεθνών παραγόντων, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των
διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κ.α, καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της "τρόικας", θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: