Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο στήριξης παίρνει τη μέγιστη βαθμολογία AAA. H Goldman Sacks προειδοποιεί τους πελάτες της ότι η πιθανότητα χρήσης του κεφαλαίου από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία δεν είναι αμελητέα.

Οι μεγάλες εταιρείες επενδυτικής αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch αξιολόγησαν το κεφάλαιο ευρω-διάσωσης των 440 δισ. ευρώ (European Financial Stability Facility (EFSF)) με την υψηλότερη βαθμολογία των τριών ΑΑΑ (FT.com). Η Telegraph σημειώνει ότι η Goldman Sachs προειδοποίησε τους πελάτες της ότι η πιθανότητα χρήσης του κεφαλαίου από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία δεν είναι αμελητέα, αν και αυτό μπορεί να συμβεί "πιθανώς μόνο στις αρχές του επόμενου χρόνου", αφού και οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν επαρκή χρηματοδότηση για κάποιους μήνες.

Το άρθρο σημειώνει ότι η βαθμολογία ΑΑΑ για το κεφάλαιο EFSF "οδήγησε σε ανασήκωμα των φρυδιών, αφού οι μισές από τις συμμετέχουσες χώρες μέλη δεν έχουν βαθμολογία ΑΑΑ και το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τη νομιμότητα του κεφαλαίου αυτού". Μία δικλείδα ασφαλείας θα ήταν να ειπωθεί ότι μόνο τα 350 δισ. ευρώ, δηλαδή μόνο οι συμμετοχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας καλύπτονται από τη βαθμολογία ΑΑΑ. To FAZ.net γράφει ότι το πραγματικό ποσό που θα μπορούσε να δανείσει το EFSF στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι μόνο 250 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη η προηγούμενη δικλείδα ασφαλείας και οι απαιτήσεις ασφαλίστρων υποθήκης.

Ο επικεφαλής του EFSF, o Klaus Regling, αναφέρει στην Irish Independent: "Το κεντρικό μου σενάριο είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τεθεί σε χρήση το EFSF". Ωστόσο, η Guardian αναφέρει ότι το κόστος δανεισμού για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έφτασε χθες σε ύψος ρεκόρ, ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, ο Patrick Honohan, επιβεβαίωσε ότι μάλλον θα χρειαστούν σκληρότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ένα άλλο άρθρο στη Handelsblatt αναφέρει, επίσης, ότι οι αμφιβολίες των Βρυξελλών αυξάνονται πάνω στην ικανότητα της Ιρλανδίας να λύσει τα χρηματοδοτικά της προβλήματα από μόνη της. Ένα σχόλιο του άρθρου προτείνει στην Ε.Ε. να αρχίσει να προετοιμάζεται για τη χρήση του πακέτου.

Εντωμεταξύ, η WSJ γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξόδεψε την περασμένη εβδομάδα 323 εκατ. ευρώ για αγορά κρατικών ομολόγων, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα 237 εκατ. ευρώ που ξόδεψε την προηγούμενη εβδομάδα, αφού η ανησυχία για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ξανάναψε.

FAZ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: