Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα nashi την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

- το είδα στο fimotro.blogspot.com
Άλλο... φρούτο καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο. Tην επίσημη παρουσίαση του "νέου φρούτου" της Κύπρου με την ονομασία nashi, έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Γεωργίας Δημήτρης Ηλιάδης, σημειώνοντας ότι το φρούτο αυτό παράγεται στην κοινότητα της Κυπερούντας, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους.
  
Ανέφερε ότι, βάσει μελετών, το φρούτο nashi βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και παράλληλα θεωρείται ένα από τα πιο διαιτητικά φρούτα του κόσμου.
 
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό,...
το nashi, αν και είναι φρούτο εξωτικό με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία, ευδοκιμεί πλέον και στην Κυπερούντα. Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Γεωργίας "ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες και είναι έτοιμο να στηρίξει τους γεωργούς μας στην προσπάθειά τους για διάνοιξη νέων δρόμων, που οδηγούν σε παραγωγές με σφραγίδα ποιότητας, κάτι που αποζητά το καταναλωτικό κοινό".
 
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το νέο αυτό φρούτο είναι το έβδομο στη σειρά από τις 19 υπερτροφές (super foods) του πλανήτη έπειτα κι από έρευνα κέντρων του εξωτερικού, αφού αυτές οι υπερτροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτοφενόλες, αμινοξέα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά, που χρειάζεται ο άνθρωπος για μακροχρόνια υγεία.
 
Μιλώντας εκ μέρους των καλλιεργητών του φρούτου nashi, ο Σολωμός Αργυρού είπε ότι ύστερα από έρευνες, που έγιναν στην Κύπρο και το εξωτερικό, το χώμα και το κλίμα της Κυπερούντας θεωρήθηκε ως το καταλληλότερο για την παραγωγή του φρούτου. Είπε ακόμα ότι μέχρι στιγμής μόνο το 5-10% των γεωργών της περιοχής ασχολείται με την καλλιέργεια του φρούτου.
 
Σημείωσε ακόμη ότι γίνεται μελέτη για την επεξεργασία και μεταποίηση του φρούτου σε μαρμελάδα και λικέρ και αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή των προϊόντων μετά και τις τελικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αργυρού είπε ότι το φρούτο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και τέσσερις μήνες χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση ή η εμφάνισή του.
Ένα nashi την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λοιπόν. Το εξωτικό φρούτο φαίνεται ότι μπορεί να τονώσει εκτός από τον ανθρώπινο οργανισμό και την κυπριακή οικονομία...

16 σχόλια:

Coffeemug είπε...

μήπως να γίνω εισαγωγέας nashi;

typhoon είπε...

Γιατί όχι καλλιεργητής?
Η Ελλάδα έχει πολλές περιοχές που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες.

Coffeemug είπε...

σωστό. Τί λες να βάλω εγώ την ιδέα κι εσύ το χωράφι;

typhoon είπε...

Αν οι γεωγραφικές και οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν, το χωράφι βρίσκεται. Εσύ αναλαμβάνεις τη δουλειά?

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν ακομη χωραφια;;;;;
Εγω οπου παω στην πεδιαδα 'καθρεπτιζομαι''

typhoon είπε...

@taspa
To ρίξανε στις καλλιέργειες Φ/Β ???

Coffeemug είπε...

σοβαρά τώρα είναι μια πολύ καλή ιδέα και φαντάζομαι ότι γίνεται από κλιματική άποψη.
όσο για μένα...φοβάμαι μήπως οι γαλότσες δεν με κολακεύουν:)))

typhoon είπε...

Αυτό το post για το nashi (αλλά και για ακόμα 15 super-φρούτα σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό υγείας) μαζί με ένα προηγούμενο post για το ενεργειακό διαδίκτυο, είναι εφαρμοσμένη πράσινη ανάπτυξη, καινοτόμα, χωρίς να εμπλέκονται μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος...

Ανώνυμος είπε...

Μηπως να τηλεφωνουσαμε στον Λοβερδο ,για περισσοτερες πληροφοριες;;;;;;

typhoon είπε...

@taspa
Ως Υγείας, Διατροφής και Άθλησης ??? :)

Coffeemug είπε...

Το είδα αυτό για το ενεργειακό διαδίκτυο. Ολα αυτά είναι ατομικές επενδύσεις που όμως στηρίζονται σε κρατικές μηχανές. Χωρίς μεγαλοεργολάβους αλλά πρέπει να έχεις πολλά φράγκα να δώσεις και να είσαι και σίγουρος ότι δεν θα στην φέρει το κράτος. Είσαι όμως; Οπως ακριβώς στα Φ/Β. Είσαι; Ξέρεις ότι αυτό που σου λέει σήμερα, δεν θα στο αλλάξει σε 2 χρόνια;

typhoon είπε...

Ναι. Έχεις δίκιο σ' αυτό cofeemug. Γι' αυτό καλό θα ήταν η ΔΕΗ, ως ΑΕ εδώ και πολλά χρόνια, να αρχίσει να υπογράφει συμβάσεις με τους πελάτες της που θα τη δεσμεύουν για ικανό χρονικό διάστημα απόσβεσης των όποιων επενδύσεων κάνουν οι καταναλωτές της. Σε όλες τις άλλες εταιρείες αυτό είναι υποχρεωτικό. Για τη ΔΕΗ δεν πρέπει να είναι?

Coffeemug είπε...

Υπογράφει. Σίγουρα για τα Φ/Β τώρα υπογράφει συμβάσεις. Το ερώτημα είναι όμως, κατά πόσο πρόκειται να τις τηρήσει στο μέλλον. Υπογράφουμε τώρα ότι εγώ θα πάρω 0,55 ευρώ/kWh, και παίρνω δάνειο 40.000 για να βάλω Φ/Β στην ταράτσα μου ως ιδιώτης. Εμπιστεύομαι τη ΔΕΗ ή το κράτος το ίδιο ότι σε 2 χρόνια δεν θα πουλήσει τη ΔΕΗ ή ότι δεν θα αλλάξει ο νόμος ή ότι δεν θα γίνει κάτι άλλο και θα μείνω εγώ ξεκρέμαστη να χρωστάω 40.000;

Εχεις διαβάσει πίσω από το λογαριασμό, κάτω κάτω τα ψιλά γράμματα; Οτι η ΔΕΗ δεν δεσμεύεται για βλάβες που προκαλούνται στο δίκτυο; Αυτό δεν αρκεί;

typhoon είπε...

@ coffeemug
Το άρθρο που αναφέρομαι μιλάει για κατανάλωση και οι συμβάσεις που εννοώ είναι συμβάσεις κατανάλωσης με δεδομένες τιμές kWh. Μόνο με μία τέτοια σύμβαση που θα ισχύει για 1 ή 2 χρόνια, τουλάχιστον, θα μπορούσε ένας κατανλωτής να εφαρμώσει προγραμματισμό εξοικονόμησης ενέργειας στο ακίνητό του.

Από την άλλη, για την παραγωγή, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Φαντάζομαι ότι ένας όρος που αποδεσμεύει τη ΔΕΗ λόγω βλαβών δικτύου επ' αόριστον είναι καταχρηστικός και εύκολα καταπίπτει στα δικαστήρια.
Στην περίπτωση της παραγωγής, η σύμβαση θα πρέπει και πάλι να έχει χρονική διάρκεια μεγαλύτερη από το χρόνο απόσβεσης των Φ/Β εγκαταστάσεων (δηλ. τουλάχιστον 10 χρόνια) ή να είναι αορίστου χρόνου. Έτσι, από νομικής πλευράς είσαι κατοχυρωμένος/η ότι και να συμβεί μελλοντικά στη ΔΕΗ, αφού οι νομικές δεσμεύσεις μεταφέρονται αναγκαστικά στο όποιο διάδοχο σχήμα.

Coffeemug είπε...

Δεν διαφωνούμε αλλά ζούμε στην Ελλάδα. Και τουλάχιστον εγώ όταν πήγα να διεκδικήσω 200 ευρώ από τη ΔΕΗ, και θα έπρεπε να καταφύγω στη δικαστική οδό και μια και δεν διαθέτω μόνιμο δικηγόρο, αποφάσισα ότι μου είναι πιο φτηνό να αντικαταστήσω ότι μου είχε καεί και να κάνω κεντρική εγκατάσταση στον πίνακά μου, που να με προστατεύει από τις αυξομειώσεις του δικτύου.
Από νομικής πλευράς προφανώς είμαι καλυμμένη αλλά ποιός μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος μιας σύγκρουσης με τη ΔΕΗ; Εγώ πάντως όχι. Και όπως εγώ πολλοί άλλοι.

typhoon είπε...

@ coffeemug
Η απάντηση στο κόστος της αγωγής είναι οι ομαδικές αγωγές. Ένας καταχρηστικός όρος στη σύμβαση θα αφορά χιλιάδες καταναλωτές ή/και παραγωγούς, οπότε η άσκηση ομαδικής αγωγής είναι σχεδόν σίγουρη. Μην ξεχνάς το παράδειγμα των τραπεζών: πολλοί καταχρηστικοί όροι στις συμβάσεις τους απαλήφθηκαν με αυτόν τον τρόπο.