Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

"Βουτιά" του δολαρίου - Στο $1,41 το ευρώ - Νέο ρεκόρ για χρυσό


Η αιφνιδιαστική απόφαση της Σιγκαπούρης να επιτρέψει έστω και μικρή ανατίμηση του νομίσματός της και να προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής οδήγησε σε κάθετη πτώση το αμερικανικό νόμισμα αλλά και σε νέο ράλι στις τιμές των μετάλλων και ειδικότερα στην τιμή του χρυσού, που ξεπέρασε τα 1.390δολ. ανά ουγκιά.

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Σιγκαπούρης ακολουθεί έντονες πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες προς τα κράτη της Ασίας να επιτρέψουν τις ανατιμήσεις των νομισμάτων τους, ώστε να αποφευχθούν οι συναλλαγματικές εντάσεις. Μία ημέρα νωρίτερα και η Κίνα ανακοίνωσε εκτίναξη των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε νέο ρεκόρ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Σιγκαπούρης, το νόμισμά της ενισχύθηκε στο 1,2893 δολ., που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε ντόμινο υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του αυστραλιανού δολαρίου σχεδόν σε νέο χαμηλό 28 ετών και σε νέο χαμηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 81,15 γεν. Έναντι του ευρώ, το δολάριο βρίσκεται σε νέο χαμηλό 8 μηνών, καθώς υποχώρησε ακόμη και στο 1,41 έναντι του ευρώ. 
Οι επιπτώσεις από τη νέα διολίσθηση του δολαρίου ήταν άμεσες στην αγορά των μετάλλων. Η τιμή του χρυσού στο Globex βρέθηκε σε νέο ρεκόρ στα 1.390δολ. ανά ουγκιά.

Το ασήμι εκτοξεύθηκε σε νέο υψηλό 30 ετών, στα 24,38 δολ. ανά ουγκιά. 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Παρακολουθω το φαινομενο με τρομο για την επομενη ημερα.......

typhoon είπε...

Ακριβώς! Αν το ευρώ ξεπεράσει το 1,50 τότε η ευρωζώνη τίθεται σχεδόν αυτομάτως υπό διάλυση. Οι τριγμοί που θα ακουστούν, θα γίνουν κρότοι. Οι Αμερικάνοι εκδικούνται με τον τρόπο τους την αδιαλλαξία της γερμανικής κυβέρνησης, μέσω... Σιγκαπούρης!!!