Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Απεργία από τη ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου, ενόψει ψήφισης Π/Υ 2011

 
Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής γενικής απεργιακής κινητοποίησης αποφάσισε η ΓΣΕΕ, μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησής της. Παράλληλα θα διοργανωθούν συγκεντρώσεις, με αυτή της Αθήνας να διοργανώνεται στο Πεδίο του Άρεως. Αιχμή της κινητοποίησης είναι οι διεκδικήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο. Η ΓΣΕΕ, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σκέψη για νέα μέτρα λιτότητας και φοροεπιδρομής κατά μισθωτών και συνταξιούχων με το νέο προϋπολογισμό έτους 2011 και απαιτεί να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Παράλληλα η εργατική συνομοσπονδία απαιτεί τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, μέτρα για την προστασία της απασχόλησης, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, καθώς και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του. Ακόμη, απαιτεί την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους, και την εφαρμογή ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής, που θα ενισχύει τα εισοδήματα, την ανάπτυξη και την έξοδο από τις δαγκάνες του μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Βρισκόμαστε πέντε μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών εκπροσώπων των δανειστών. Τα δικαιώματα μας έχουν μπει στην λαιμητόμο, ενέκυψε φοροκαταιγίδα και η πραγματική οικονομία δεν είναι απλά σε ύφεση αλλά βρίσκεται σε περίοδο βαθειάς κατάψυξης. Μετά από πέντε μήνες το μέλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω επιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών  και συνταξιούχων.
Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες...
ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Επιχειρήσεις με δύναμη, με κοινωνική ωφελιμότητα και σπουδαίο έργο βρίσκονται, σχήμα λόγου, στο έλεος του θεού. Αυτοί που παίζουν τον θεό τις καταστρέφουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  ο ΟΤΕ. Παραμένει η διοίκηση Βουρλούμη με τις προκλητικές πολιτικές της . Η ΔΕΗ, η ΕΑΒ και άλλες για τις οποίες μας λένε ότι είναι μεγάλες οι δαπάνες μισθοδοσίας την ώρα που οι επιχειρήσεις δεν  αναπτύσσονται γιατί οι διοικήσεις τις οδηγούν στην απαξίωση. Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με τα Ναυπηγεία, τη ΦΟΥΛΓΚΟΡ, τη ΣΕΛΜΑΝ και ένα πλήθος επιχειρήσεων όπου οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ο συνδικαλιστικός βραχίονας αντιμετωπίζει καθημερινά αυτήν την κατάσταση. Είμαστε οι μόνοι που αντιπαρατεθήκαμε στο μνημόνιο με επιχειρήματα και ολοκληρωμένες προτάσεις. Ότι κάναμε το κάναμε με δράση και πολιτικό λόγο. Προτείναμε  την υπέρβαση του μνημονίου μέσα από ένα μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά γίνεται λυσσαλέα επίθεση από συγκεκριμένα Μέσα, από ορισμένους δημοσιογράφους και πολιτικά κόμματα, εναντίον των συνδικάτων και των συνδικαλιστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: